Bez alata nema zanata


Dobar servis automobila osim vrhunskih automehaničara mora da ima i prateći adekvatan alat bez koga sve veštine majstora ne mogu doći do punog izražaja. U nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu možete da se uverite u sposobnosti i brzinu servisiranja japanskih i južnokorejskih vozila.

Koje osnovne vrste alata je potrebno obezbediti za svakodnevni rad i otklanjanje mehaničkih kvarova na automobilima:

Ključevi

Koriste se za pritezanje i otpuštanje matica i zavrtnja. Pravilan izbor je izuzetno bitan jer u suprotnom može doći do oštećenja zavrtnja, a i samog ključa.

Nasadni ključevi

Popularne gedore, veoma su prilagodljive i jednostavne za upotrebu, a veoma često se koriste za odvrtanje i pritezanje zavrtnja na nepristupačnim mestima u sklopu motora.

Moment ključ

Koristi se za zatezanje matica i vijaka na određeni obrtni moment, te tokom pritezanja istovremeno meri pritezni momenat.

Odvijači

Koriste se za odvijanje i zavijanje vijaka, a vrh odvijača može biti ravan (često ga zovu minus šrafciger), kvadratni, krstasti (popularno zvani krstak), šestougaoni (imbus ključevi) i zvezdasti.

Klešta

Koriste se za razne namene u zavisnosti od oblika čeljusti. Uglavnom služe za sečenje, savijanje, istezanje ali i za držanje određenih delova.

Čekić

Zlatno je pravilo da nikad ne treba koristiti silu ako nešto pri opravci krene po zlu. Potrebno je samo imati dovoljno veliki čekić. Šalu na stranu, osim za jake udarce koji su potrebni pri radu, postoje i “nežni“ čekići čija je glava mekana i napravljena od gume, plastike, mesinga ili bakra.

Sekači i izbijači

Koriste se za otklanjanje zarđalih matica ili oštećenih vijaka. 

Izvlakači

Drugi naziv je radapcigeri i koriste se za uklanjanje zupčanika, remenice, čaure (biksne) i ležaja.

Alat za pertlovanje cevi

Primena ovog alata je za formiranje prirubnice (proširenja) kraja cevi, radi boljeg zaptivanja pri spajanju i priključenju.

Ako želite sami da servisirate svoje vozilo, alat koji smo Vam predstavili sasvim je dovoljan za pojedine prostije zahvate, ali za ozbiljno servisiranje automobila potrebno je mnogo više znanja i oruđa za rad.