Greške prilikom kočenja


U prošlom članku smo se bavili savetima za pravilno kočenje, a koje su to greške koje je potrebno izbeći prilikom kočenja? U svakom slučaju ispravne kočnice se ne dovode u pitanje. Proverite Vaš kočioni sistem u jednom od naših servisa za japanska i južnokorejska vozila. Zakažite pregled ovde.

  • Jedna od čestih grešaka je prvo pritiskanje papučice kvačila pa nakon toga kočnice. Neophodno je pustiti pedalu gasa i kočiti, a kada automobil uspori koristiti kvačilo za menjanje brzine.
  • Preuranjeno stavljanje u niži stepen prenosa prilikom kočenja. Kada želite da usporite, zakočite tako da broj obrtaja motora bude u skladu sa željenim stepenom prenosa. Ako pri brzini od 80 km/h ne zakočite dovoljno i ubacite u 2. brzinu, broj obrtaja motora će naglo skočiti kao i potrošnja goriva.
  • Kočenja bez dizanja papučice kvačila. Prilikom kočenja prvo stisnite kočnicu a nakon toga papučicu kvačila kako bi ste spustili brzinu u niži stepen prenosa. Pustite kvačilo i automobil će kočiti postepeno motorom.
  • Prvo blago pa oštro kočenje. Ovakva situacija je česta kod neiskusnih vozača. Potrebno je kočiti ravnomerno i na vreme što se postiže dobrom procenom, osim u slučajevima kada situacija nalaže naglo kočenje. 

Vožnja automobila a takođe i kočenje je rutina koja se stiče iskustvom. Nagla ili nepravovremena reakcija prilikom kočenja može izazvati brojne probleme i dovesti do nezgoda. Neiskusni vozači mogu vežbati kočenje kada to uslovi na putu dozvole, kako bi bolje osetili kočnicu automobila i mogućnosti kočionog sistema.