Pušenje u kolima, da ili ne?


auto-centar-forma-beograd-japansko-korejska-vozila-pusenje-u-kolima-2

Svetski dan bez duvana se obeležava svаке gоdinе 31. mаја. Da li ste i Vi među onima koji puše u kolima, ili ne volite kada se puši u automobilu? Jedna cigareta manje više ali kada to preraste u naviku, miris duvana se uvlači u sve pore automobila i imate osećaj kao da udišete vazduh diretno iz pepeljare.

Pojavila se vest u medijima, da vozač koji puši tokom vožnje može da bude kažnjen. Saznanje da bi zbog toga mogli da plate kaznu od 3.000 dinara, užasnulo je mnoge vozače. Međutim ova informacija nije tačna. Ipak, pušenje nije stavljeno u zabranu jer se smatra da vozač može da puši i da ne skreće pogled sa upravljanja vozila.

U unutrašnjosti automobila ostavite da prenoći šolja pirinča, kafe ili brašna. Ove tri namirnice upijaju vlagu i mirise.

Naš savet je da svakako batalite duvan, koji je štetan po zdravlje samog pušača ali i njegove okoline. Ako pak pušite, izbegavajte da to radite u automobilu, ili makar dok vozite. Za one koji su automobil već kontaminirali duvanskim dimom imamo par saveta.

U unutrašnjosti automobila ostavite da prenoći šolja pirinča, kafe ili brašna. Ove tri namirnice upijaju vlagu i mirise, a od pomoći može da bude i šolja sirćeta ili presečena jabuka. Ne moramo Vam napominjati da pepeljaru redovno praznite i čistite, a ako se miris duvana i dalje oseća, rešenje je dubinsko čišćenje kao krajnja mera.

Eksperti iz oblasti enterijera vozila smatraju da je uspešno uklanjanje neprijatnih mirisa moguće postići samo kada se unutrašnjost vozila tretira ozonom. Nismo sigurni da takva usluga postoji u Srbiji ali ako putujete u Zapadnu Evropu, potražite takve servise.

Za nas je i dalje bitnije kakav je miris koji izlazi iz auspuha i koje je boje. To nam dosta može reći o stanju Vašeg motora. Zakažite pregled japanskog ili južnokorejskog vozila u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.