Koliko je opasan mrtav ugao?


Mrtav ugao je prostor koji je nevidljiv preko bočnih retrovizora i veoma često bude uzrok saobraćajnih nesreća, posebno kod neiskusnijih vozača. Novija vozila svakako imaju savremeni sistem koji upozorava vozača na drugo vozilo koje se nalazi u mrtvom uglu.

Podesite spoljašnje retrovizore tako da ne vidite delove sopstvenog automobila, jer se na taj način izbegava preklapanje slike koju vidite na unutrašnjem retrovizoru.

Smart Active Vision sistem koji koristi Tojota ima dve posebne kamere i ekran smešten na plafonu radi prenosa jasnog prikaza, u stvarnom vremenu, prostora uz bokove vozila i iza njega. Vozač praktično vidi kroz metalne bočne stranice, a moguće je odabrati pogled nazad u kretanju ili u stajnu mirovanja, kao i pogled za vožnju unazad. Prikaz je moguće prebaciti i na mrtav ugao na strani suvozača.

Šta ako imate stariji model automobila? Ostaje Vam da pravilno podesite retrovizore. Evo kako:

Podesite ih da ne vidite delove sopstvenog automobila, jer se tako izbegava preklapanje slike koju vidite na unutrašnjem retrovizoru. Na taj način ćete vozilo koje dolazi sa strane videti barem na jednom od ova dva retrovizora. Uvek možete i okrenuti glavu i pogledati unazad, ali pri većim brzinama, mali trzaj volana može odvesti automobil u neželjenom pravcu. Ovaj savet je za one sa debelim iskustvom u vožnji.

Ne osvrćite se preko ramena i ne gledajte unazad, samo napred do nekog od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila ovde.