Problemi kupaca električnih automobila u Srbiji


auto-centar-forma-beograd-elektricna-vozila

Prodaja električnih vozila u Srbiji je u porastu ali infrastruktura i tržište ne prate taj rast. Sa kojim problemima se vozači u Srbiji susreću?

U Evropskoj uniji trenutno postoji oko 370000 javno dostupnih punjača za električna vozila dok je taj broj u Srbiji oko 70. Najveći deo tih punjač nije na putevima pa je punjenje automobila prilično otežano. 

Ako računamo javne punjače bez privatnih, u Evropskoj uniji na svakih 100 km puta ima 5 ultra brzih punjača. U planu je takođe izgradnja nekoliko miliona punjača. U Srbiji sa druge strane na svakih 230 km dolazi jedan punjač. Razlika je očigledna u odnosu na Evropu.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila sa više od 20 godina iskustva. Zakažite pregled ili servis Vašeg vozila ovde.

U praksi to izgleda ovako: ako krenete na put ka nekoj destinaciji u Evropskoj uniji, bilo na sever prema Mađarskoj ili na jug prema Grčkoj, i ostanete bez struje u automobilu, možete lako pronaći prvi dostupan punjač i čekati 10 sati da se automobil napuni. Koncept je izuzetno zahtevan i jedan je od razloga zašto je prodaja ovih automobila prilično usporena, iako je u porastu.

Većina punjača u Srbiji je spora ali postoje i 3 ultra brza punjača sa snagom od 175 kw. Nalaze se na na naplatnoj stanici “Beograd”, u smeru Niš-Beograd, kao i na platou bivše naplatne stanice “Niš” – jedan u smeru ka Beogradu, a drugi u smeru ka Nišu.

U Srbiji je trenutno registrovano oko 4000 električnih vozila, dok je u Evropskoj uniji svaki 11. kupljen automobil električni. Rast prodaje električnih automobila u Evropi je prošle godine iznosio oko 63%, pa ne čudi da se godišnje na putevima Evropske unije instalira oko 500000 javnih punjača. 

Trend električnih vozila koji dolazi i u našu zemlju je prilično spor. Do tada vozači koji imaju električna vozila moraju dobro kalkulisati kilometražu i trajanje baterije, te prilagoditi svoje rute puta mogućnostima za punjenje baterije. 

Izvor: b92.net