Pravilo tri sekunde: ključna tehnika vožnje za bezbednost na putu


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-pravilo-3-sekunde

Sezona godišnjih odmora je počela i mnogi će na putovanje ići kolima, a svake godine se apeluje na dodatnu opreznost zbog povećanog obima saobraćaja. Šta predstavlja pravilo 3 sekunde i kako da ga sami savladate?

Pravilo 3 sekunde je opšte priznat princip koji pomaže vozačima da održe bezbedno odstojanje na putu. Pravilo je jednostavno: uvek treba da držite razmak od najmanje 3 sekunde između Vašeg vozila i vozila ispred. Ovaj razmak Vam pruža dovoljno vremena da reagujete i zakočite ako se vozilo ispred Vas naglo zaustavi.

Da biste efikasno primenili pravilo 3 sekunde, sledite ove korake

Izaberite fiksnu referentnu tačku kao što je saobraćajni znak ili drvo, koji je ravnomeran sa vozilom ispred Vas.

Sačekajte da vodeće vozilo prođe referentnu tačku i počnite da brojite do 3.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis Vašeg vozila ovde

Ako Vaše vozilo stigne do referentne tačke pre nego što završite sa brojanjem do 3, previše ste blizu i morate da povećate rastojanje od vozila ispred.

Ako dostignete referentnu tačku kada izbrojite do 3 ili nakon toga, održavate bezbedno rastojanje. 

Prednosti pravila 3 sekunde su mnoge: poboljšano vreme reagovanja, smanjen rizik od sudara, prilagodljivost različitim uslovima kao što su kiša, magla ili sneg, komunikacija sa drugim vozačima koja Vam omogućava da pošaljete jasan signal da ste na bezbednom odstojanju.

U izazovnim uslovima vožnje ili pri velikim brzinama ključno je povećati razdaljinu za više od 3 sekunde. Usvajanjem ovog pravila kao navike, možemo doprineti sigurnosti na putevima i zaštititi sebe i druge od nesreća koje se mogu izbeći. 

Sezona je počela – vozite pažljivo!