Da li smete da vozite u inostranstvu sa probnom vozačkom dozvolom?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-probna-vozacka-dozvola-2023

Sezona je godišnjih odmora i mnogi se pitaju da li mogu sa probnom vozačkom dozvolom da upravljaju automobilom u inostranstvu. Šta je probna vozačka dozvola i gde možete sa njom pročitajte u daljem tekstu.

Probna vozačka dozvola se izdaje vozaču koji je prvi put položio vozački ispit za upravljanje motornim vozilima kategorija A1, A2, A, B1 i B sa rokom važenja:

2 godine osobama koje su položile vozački ispit sa navršenih 19 godina života.

Do navršene 21. godine života osobama koje su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis Vašeg vozila ovde.

U našem zakonu je postojao stav koji kaža da vozači sa probnom dozvolom ne smeju da voze u inostranstvu ali je ovaj stav izbačen tako da sada probna dozvola važi i u inostranstvu ako propisi te zemlje to omogućavaju.

U kojim zemljama važi probna dozvola iz Srbije?

Probna dozvola važi u BiH i Hrvatskoj. U Hrvatskoj važi samo ako je vozač sa probnom dozvolom punoletan.

Probna dozvola ne važi u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj i Mađarskoj.

Tokom 2022. godine oko 250 vozača sa probnom vozačkom dozvolom ostalo je bez iste zbog različitih prekršaja u saobraćaju. Zato je potreban dodatni oprez i pridržavanje svih pravila sa ovim tipom vozačke dozvole. 

Za sve ostale zemlje je najbolje proveriti pre polaska na put u ambasadi ili policiji te zemlje koji su uslovi za vozače sa probnom vozačkom dozvolom.

Ono što je moguće jeste da se Zakon svake zemlje u međuvremenu promeni pa Vam savetujemo i da se dodatno informišete za zemlje u kojoj je trenutno moguće voziti sa probnom vozačkom dozvolom.

Pred svaki duži put naš savet je i da detaljno pregledate vozilo kako ne bi ste ostali na putu ili plaćali skupe opravke u inostranstvu. Zakažite pregled Vašeg vozila ovde.