Od sada jedinstvena elektronska naplata putarine u 3 države Balkana!


Nakon samita u Ohridu “Otvoreni Balkan“ gde je potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi, postignut je dogovor da se putarina na auto putevima od sada može elektronski plaćati jedinstvenim TAG uređajem u tri države – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. U kasnijoj fazi moguće je priključenje i drugih zemalja.

Ovaj sistem naplate putarine olakšaće vozačima putovanja kroz 3 zemlje, posebno na rutama koje vode ka moru. Cilj je da se smanje zaustavljanja i olakša brži protok vozila kroz zemlje u kojima će važiti isti uređaj za naplatu putarina. U toku je faza testiranja, a novi sistem prema planu će zaživeti u punom kapacitetu od avgusta 2022. godine.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila sa više od 20 godina iskustva. Zakažite pregled ili servis vozila ovde u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.

Za vozače koji kreću sa krajnjeg severa Srbije iz pravca Subotice, putarina do krajnjeg juga i Preševa iznosi 2120 dinara, a za one koji kreću iz Beograda putarina do Preševa iznosi 1490 dinara. Putarina koju je potrebno platiti za prolazak kroz Severnu Makedoniju iznosi 8,5 evra dok kroz Albaniju ona iznosi 5 evra.

Naplata putarine u Srbiji se vrši na oko 820 km auto puta na 65 naplatnih stanica.

Vozači koji žele da koristi novi sistem naplate putarine treba na prodajnom mestu, kakve su benzinske pumpe ili same naplatne rampe, zatraže da im TAG uređaj bude Open Balkan. Preko servisa Puteva Srbije potrebno je registrovati platnu karticu. Ova inicijativa ima za cilj da putarina bude jeftinija 5% u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Nema sumnje da će novi objedinjeni sistem naplate putarine zbog jednostavnije procedure ubrzati protok vozila, smanjiti gužve na naplatnim rampama i, pre svega, povećati bezbednost na putevima. 

auto-centar-forma-beograd-naplata-putarine-tag