Očistite sneg sa automobila – može Vas skupo koštati!


Sneg donosi dosta problema vozačima, posebno onim manje iskusnim. Šta je potrebno uraditi pre nego što se svojim automobilom uopšte uključite u saobraćaj?

Svake godine su pravila ista pa nije loše ponoviti ih – u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, vozači su u obavezi da imaju 4 zimske gume na vozilu. Dubina gazećeg sloja na zimskim gumama mora biti minimum 4 mm.

Veoma je bitno naglasiti da pre nego što se uključite u saobraćaj morate očistiti vozilo od snega i odlediti stakla. Nije dovoljno očistiti samo stakla, već ceo automobil – haubu, krov, farove, retrovizore, tablice i senzore. U suprotnom rizikujete novčanu kaznu.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled vozila na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Neočišćen automobil ne daje dobar pregled tokom vožnje, a posebno je to opasno za pešake koji se slabije vide kroz zamagljena stakla ili nanose snega na automobilu. Takođe, tokom brže vožnje neočišćen sneg sa automobila može otpasti i ugroziti druge učesnike u saobraćaju. 

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja poručuju da je kazna za neočišćen automobil, koja je propisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, od 3000 do 10000 dinara.

Naš savet je da sa prvim padavinama očistite svoje vozilo od snega i leda jer u suprotnom rizikujete da se nanosi na automobilu dodatno zalede što će prouzrokovati veće napore za čišćenje, upotrebu hemije i dodatne troškove.

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-sneg-na-vozilu-kazna