Obratite pažnju na decu, i ona učestvuju u saobraćaju!


Svakog 1. septembra podsetimo se dece u saobraćaju, ali ona su svakako učesnici saobraća tokom cele godine. Obratite posebnu pažnju i ove godine kada deca kreću u školu, za mnoge od njih ovo će biti prvi samostalni susret sa saobraćajem bez pratnje roditelja.

Deca su svakako jedna od najranjivijih kategorija društva, a naš odnos prema njima pokazuje veličinu i uređenost celokupne zajednice. Bezbednost osetljivih i slabijih članova društva mora biti na prvom mestu. 

Od ukupnog broja stradale dece u svetu oko 20% njih izgubi život u saobraćaju, što je izuzetno veliki broj. Još veći broj dece doživi povrede i traume u saobraćaju od kojih se oporavljaju ceo život, a njihove porodice takođe pate kako emotivno tako i materijalno. 

Forma auto centar – servis i delovi za japanska i korejska vozila. Zakažite pregled ili servis Vašeg vozila ovde.

Stručnjaci za bezbednost saobraćaja kao i svi profesionalci iz ove oblasti danas imaju brojne izazove kako da smanje saobraćajne nesreće u kojima stradaju deca i da umanje njihove posledice. Obrazovanje dece i znanje iz saobraćajne oblasti od ranog detinjstva i polaska u školu jedan je od načina da se umanje rizici koji nose učestvovanje u saobraćaju. Nova rešenja u smislu koncepta obrazovanja, tehnička i tehnološka rešenja jedan su od puteva kako na vreme sprečiti i maksimalno ublažiti rizike koje saobraćaj sa sobom donosi.

U Srbiji je takođe još 2011. godine pokrenuta kampanja “Pažnja sad!“ kako bi se uticalo na pogrešne stavove i odluke koje su dovodile do nesreća sa smrtnim ishodom dece u saobraćaju. Cilj kampanje jeste bio da se utiče na učesnike u saobraćaju ali prvenstveno na roditelje jer obrazovanje počinje od kuće. Osim vaspitanja i prenošenja znanja svojoj deci, roditelji najbolje svojim primerom pokazuju šta je ispravno i kako se ponašati na ulici, a posebno u saobraćaju koji iz godine u godinu sve kompleksniji i intezivniji.

Đacima prvacima želimo srećan polazak u školu, a vozačima poručujemo maksimalni oprez i toleranciju novih učesnika u saobraćaju. 

Izvor: Agencija za bezbednost saobraćaja, Republika Srbija

auto-centar-forma-beograd-deca-u-saobracaju-1-septembar-2022