Novi zakon o bezbednosti saobraćaja je u pripremi


Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja donosi određene novine. Pre svega, on će doneti početak pune primene novih propisa o ispitivanju izduvnih gasova. Takođe, novi zakon će doneti značajnije promene u oblasti saobraćajnih propisa, kao i nove regulative koje se odnose na vlasnike i vlasništvo nad automobilima.

Pripremite automobil za leto. Servisi za japanska i južnokorejska vozila nalaze se na Senjaku i Novom Beogradu.

5. jula 2018. godine, doneta su nova oštrija pravila o tehničkom pregledu vozila. Tehničkim pregledima je dat rok od tri godine, do 5. jula 2021, da se prilagode novim pravilima i nabave potrebnu opremu za merenje količine izduvnih gasova. Benzinci i dizelaši na koje su srpske tablice prvi put stavljene posle tog datuma, moraće ove 2021. godine da ispune oštrije ekološke standarde.

Jedna od najradikalnijih predloženih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja je obaveza vlasnika automobila kojim je upravljao neko drugi, da pod pretnjom zakonske sankcije, mora da otkrije identitet onoga ko je vozilom upravljao, ukoliko je njime počinjen saobraćajni prekršaj ili skrivljena saobraćajna nezgoda.

Jedna od predloženih izmena je i trajno oduzimanje vozačke dozvole i vozila nesavesnim vozačima koji nisu spremni da promene svoje ponašanje. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić izjavio je da je tokom osam godina u Agenciji bilo više od 8.000 vozača koji su sakupili 18 kaznenih poena i morali ponovo da prođu obuku, ali da je među njima bilo i 32. onih koji su do sada dva puta izgubili vozačku dozvolu. Među onima koji su sakupili 18 kaznenih poena bilo je i 12 doktora nauka.

Novi zakon ne treba da brine savesne i odgovorne vozače, ali ona manjina koja iznova krši propise biće ovoga puta oštrije sankcionisana. Uradite sve ono što je do Vas, pregledajte na vreme Vaš automobil kao prvi preduslov bezbednosti u saobraćaju. Samo potpuno ispravno vozilo garantuje sigurnost za Vas i ostale učesnike u saobraćaju.