Kad je potrebno proveravati kočnice?


Kočnice su veoma bitan sigurnosni element automobila i veoma je važno redovno ih pregledati. Stanje kočnica možete proveriti sami ali za potpunu sigurnost obratite se profesionalcima. Zakažite pregled Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila ovde.

Kočnice bi trebalo proveravati nekoliko puta godišnje i to se obično radi kada se sezonski menjaju gume na vozilima. Iskusan vulkanizer će Vam odmah reći da li da zakazujete servis kočnica ili možete pričekati još. 

Prilikom vožnje i samog kočenja, prvi znak da je potrebno otići u servis jeste škripanje. Može se takođe osetiti i vibracija kao i trešenje volana. Naime, u velikoj meri čudni nekarakteristični zvukovi koje možete čuti prilikom kočenja dolaze zbog kontakta metala sa pločica i metala sa kočionog diska. U takvim slučajevima potrebno je brzo reagovati i proveriti pločice, jer će se takvim grebanjem oštetiti diskovi, a to Vas onda može dosta više koštati.

Dobre i ispravne kočnice garant su bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Reagujte odmah i bezuslovno na prve znakove sumnje u neispravnost kočionog sistema.

Ako niste sigurni da li su Vam kočnice ispravne možete pogledati i sami u kakvom su stanju kočioni disk i pločice. Kada je točak skinut, možete videti kočiona klješta u kojima se nalaze pločice, kao i sam kočioni disk. Proverite koliko se “mesa“ nalazi na kočionim pločicama. Pločice se sastoje od tvrdog metala i mekanog dela koji se vremenom troši i koji se oslanja na kočioni disk. Kada se mekani deo istroši, tada su pločice spremne za zamenu. 

Ako ove godine idete na more ili putujete na odmor automobilom, na vreme proverite stanje kočnica ali i opšte stanje automobila. Zakažite pregled automobila u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.