Kako utvrditi koliko automobil troši?


Jedno od prvih pitanja bilo da prodajete, kupujete ili se hvalite Vašim automobilom je – koliko troši? Fabričke deklaracije nisu precizne zbog raznih faktora koji tokom vožnje u realnim uslovima utiču na potrošnju.

Pripremite vozilo za sezonu godišnjih odmora. Zakažite pregled Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.

Na potrošnju automobila utiču mnogi faktori, pre svega vrsta goriva. Benzinski i dizel motori imaju drugačiju potrošnju, a tu su i vozila na tečni gas, metan, hibridna i električna vozila. Uslovi na putu, opterećenje, način vožnje, godišnje doba, stanje i dimenzije pneumatika samo su neki od faktora koji mogu značajno povećati potrošnju goriva.

Kako najpreciznije izmeriti potrošnju goriva?

Naspite gorivo do vrha, mnogi bi rekli do čepa, odnosno do prvog klika pištolja. Vozite automobil do potrošenog pola rezervoara, a zatim bi bilo poželjno da na istoj pumpi natočite gorivo do vrha, po istoj proceduri. Količinu goriva sa računa podelite sa pređenom kilometražom, pomnožite sa 100 i dobićete prilično tačnu cifru potrošnje. 

Ako ste uzmimo za primer prešli 550 km, a natočili ste 45 litara goriva, 45 / 550 = 0,081 * 100 = 8,18 l/100 km. Ponovite postupak sa istom pređenom kilometražom 4 do 5 puta i rezultat će biti izuzetno precizan.

Ako se spremate na put ka moru, eksperiment koji ste sproveli ranije tokom godine može Vam prikazati prilično tačnu kalkulaciju troškova puta. Sve što treba je raspitati se o cenama goriva u drugim državama ako putujete u inostranstvo, dodati cene putarina i kompletan trošak je tu.