Natrkača i čukanje


Ne radi se o terminima iz nekog egzotičnog sporta, a neće Vam biti ni mnogo smešno kad otkrijete o čemu se radi. Natrkača i čukanje su izrazi ili tehnike za krađu automobila.

Natrkača

Sigurno ste nekada stali ispred trafike samo da kupite nešto. Velika greška! U toj brzini većina vozača ostavlja upaljen motor i napušta vozilo. Dok trepnete auto je nestao.

Ma jel moguće da je neko iskoristio baš jedan trenutak nepažnje i ukrao auto?

Naravno, jer cela organizacija ljudi koji se bavi ovakvim poslovima čekala je baš taj jedan momenat. Ceo plan je dobro osmišljen i potencijalna žrtva se prati danima, te kada su ukaže dobra prilika stupa se u akciju. Ne mora to biti odlazak u trafiku, praćenje deteta u vrtić ili istovaranje potrepština iz gepeka ispred sopstvene kuće može biti takođe kobno. Mislite o ovome pre nego napuštate vozilo, posebno ono luksuznije.

Čukanje

E ovde se radi već o drskoj krađi i potencijalno opasnoj. Vozač žrtva se takođe prati i kada se ukaže dobra prilika, izaziva se blagi sudar, takozvano čukanje. Vozač izlazi iz automobila, a onda se namerno izaziva svađa kako bi se pažnja usmerila na drugu stranu. U tom momentu kradljivci praktično otimaju vozilo, a žrtva ostaje bespomoćna na ulici. Ne bi ste ni pomislili da obična manja saobraćajna nesreća može izazvati ovakav problem. Budite uvek na oprezu. Bilo kakva sumnja može biti opravdana, a kao i kod natrkače, luksuznija vozila su uvek meta.

Skupoceni alarm i svi sistemi zaštite ne mogu sprečiti vešte kradljivce da dođu do svog cilja. Budite pametniji i oprezniji kada ste u automobilu, krađe se ne dešavaju samo pod okriljem noću na parkingu.