Gorivo neće poskupeti


Kako se kreću cene goriva tokom epidemije virusa korona? Rekordno niska tražnja za energentima dovela je do obaranja cene goriva globalno što se odrazilo i na tržište u Srbiji.

Dovoljna je i sama najava pronalaska vakcine protiv COVID-19 pa da se cene energenata polako povećaju.

Snažni rast cene nafte prepisuje se očekivanju veće tražnje za energentima nakon stabilizacije zdravstvene situacije. 

Nakon skoka cene barela nafte na svetskom tržištu, povećenje cene goriva u Srbiji oseća se tek nakon 2 meseca. To prelivanje traje mahom zbog rezervi koje se formiraju po starim nižim cenama, a domaće tržište zavisi od prerade sirove nafte iz uvoza.

Na cenu goriva ove godine utiču uglavnom spoljni faktori, jer kada se radi o fiskalnim stavkama, imali smo samo jedno povećanje akciza, koje je sa PDV-om iznosilo oko 1,3 dinara po litru. Promena cena goriva na benzinskim stanicama u toku 2020. godine i na gore i na dole bila je posledica pre svega promene cene sirove nafte.

Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara. Od početka jula, gorivo je poskupelo za desetak dinara po litru, pa se tako na domaćim pumpama benzin sada može kupiti za 132-133 dinara, a dizel za oko 140 dinara. U ovoj godini ne očekuje se značajan skok cene goriva.

Ima i dobrih strana aktuelne epidemije, jeftinija vožnja kolima. Što se pak servisa tiče, cene su iste ali kvalitet je uvek u usponu. Zakažite pregled Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila u nekom od naših servisa na Senjaku ili Novom Beogradu.