Kako pravilno napuniti akumulator?


Posle dužeg stajanja akumulator na automobilu se može isprazniti, iako je ispravan. Takođe ako ostavite upaljena svetla tokom noći, možete biti skoro sigurni da ujutru nećete moći da startujete motor. Šta raditi u takvoj situaciji?

Dobro je u gepeku uvek imati kablove za paljenje.

Potrebno je pronaći drugi automobil koji će Vam dati struju sa svog akumulatora, taman dovoljnu da bi se motor pokrenuo. Nakon toga potrebno je ostaviti motor upaljenim barem 20 minuta kako bi se akumaltor dopunio, ili se voziti 5-10 minuta. 

Drugi način dopune akumulatora je uz pomoć punjača. Bilo bi dobro izvaditi akumulator iz automobila, a ako nemate uslove za to, punite ga u garaži ili nekom drugom provetrenom mestu.

Kao i kod punjenja pomoću kablova i drugog automobila, prilikom dopune akumulatora potrebno je priključiti punjač prema polaritetu kontakata. 

Veoma je važno pravilno podesiti struju punjenja. Ona ne bi trebala biti veća od 10% kapaciteta akumulatora. Ako Vaš akumulator ima kapacitet od 60 A/h, tada struja punjenja ne bi trebala biti veća od 6 ampera, u principu, što je manja, to bolja za akumulator, oko 2-3 ampera. Postupak punjenja trajaće od 4 do 10 sati.

Ako pak želite da napunite akumulator dovoljno da se automobil pokrene, povećajte struju za 30%, odnosno ako je struja podešena na 6 ampera u normalnom načinu punjenja, tada u ubrzanom načinu postavite na 8. Na ovaj način akumulator akumulira energiju za oko 20-30 minuta, što je dovoljno za pokretanje motora. 

U slučaju da nemate kablove i nemate punjač, pozovite majstora koji će Vas uputiti dalje i objasniti Vam sledeće korake. Možda je bolje za one koji nisu sigurni sa strujom da ne guraju prste.