Koliko ljudsko telo može da izdrži u pregrejanom automobilu?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-pregrejan-automobil-opasnost

Ostavljanje deteta u automobilu tokom leta po sunčanom danu može da ima fatalne posledice. Ljudsko telo, a posebno dečije veoma brzo može pretrpeti pravi šok na visokoj temperaturi, zato obratite pažnju na sledeće stvari. 

Prozori automobila deluju kao staklenik, zadržavajući toplotu unutra i sprečavajući je da pobegne. Ovaj efekat staklene bašte dovodi do brzog porasta temperature čak i u blagim danima.

Kada je automobil parkiran, protok vazduha je ograničen i nema prirodne ventilacije za hlađenje unutrašnjosti. Zarobljeni vrući vazduh dodatno doprinosi povećanju temperature.

Imajte na umu da su deca podložnija bolestima i povredama izazvanim toplotom nego odrasli. Toplotni udar se dešava kada osnovna temperatura tela dostigne 40°C ili više. Može izazvati simptome kao što su vrtoglavica, dezorijentacija, ubrzan rad srca, pa čak i napade panike. Bez hitne intervencije toplotni udar može biti fatalan.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde

Dugotrajno izlaganje ekstremnoj toploti može oštetiti vitalne organe uključujući mozak, srce i bubrege. Što duže ostajete u vrelom automobilu to je veći rizik od nepovratne štete.

Bitno je naglasiti da čak i tokom relativno blagog dana sa spoljnom temperaturom od 20°C, temperatura unutar vozila može da dostigne 40°C u roku od samo 30 minuta.

Preporuka je, stoga, da izbegnete situacije u kojima ostavljate dete samo u vozilu, bez obzira na okolnosti. Pokušajte da uspostavite rutinu provere zadnjeg sedišta svog vozila pre nego što ga zaključate, čak i ako ste sigurni da putujete sami. 

Odrasli, takođe, mogu zaspati u automobilu, a kada se probude, temperatura može biti toliko visoka da se javlja vrtoglavica i malaksalost koja sprečava osobu da se pribere i napusti vozilo.

Olak pristup ovom problemu bi bilo poželjno izbeći jer imajte na umu da se nekad može raditi o minutima ili sekundama pre lošeg ishoda sa nesagledivim posledicama.