Problemi vožnje sa tempomatom – na šta obratiti pažnju?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-adaptivni-tempomat

Sezona je putovanja pa će mnogi na odmor sopstvenim automobilom. Mnogo je lakše voziti uz pomoć tempomata, sistema koji omogućava vozačima da drže stabilnu brzinu vožnje bez stalnog pritiska na pedalu gasa. Još naprednija varijanta jeste adaptivni tempomat (Adaptive Cruise Control) koji uz održavanje brzine može samostalno da drži odstojanje, održava vozilo u traci kretanja, upozorava vozača i još po nešto.

Na šta je potrebno obratiti pažnju kada je tempomat uključen tokom vožnje?

Tokom vožnje sa tempomatom postoji tendencija da vozač bude manje pažljiv na uslove na putu. Ova smanjena svest može dovesti do odloženih reakcija u iznenadnim situacijama kao što su iznenadne prepreke ili nagla kočenja. Vozač se prosto govoreći uspava tokom vožnje i osloni previše na tehnologiju. 

Kada se koristi tempomat noge vozača nisu pozicionirane na pedalama već su u nekom drugom opuštenom položaju. U slučaju potrebe za naglom reakcijom moguće je da dođe do kašnjenja u reagovanju od sekund ili dva. Ako vozite na auto putu 120 km/h Vi prelazite oko 33 metra u sekundi. Zamislite koju razliku pravi jedna ili dve sekunde u sporijoj reakciji?

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite servis ili pregled vozila ovde.

Tempomat radi optimalno na ravnim putevima. Kada naiđe na krivine ili brdovite terene, sistem može imati problema da održi konstantnu brzinu i pravac. U takvim situacijama, vozačima je preporučljivo da isključe tempomat i oslone se na sopstvenu procenu i kontrolu.

Neki vozači mogu uključiti tempomat u neprikladnim situacijama kao što je gust saobraćaj ili na zakrčenim gradskim ulicama gde su neophodna česta ubrzanja i usporavanja. Preterano oslanjanje na tempomat može dovesti do lažnog osećaja sigurnosti i nedostatka spremnosti da se odmah preuzme kontrola nad vozilom kada je to potrebno.

Naša preporuka je svakako oslanjanje na tehnologiju uz dodatnu pažnju jer vozila su još daleko od potpune autonomne vožnje. 

Želimo Vam srećan put i ugodne odmore.