Kakvi su vozači iz Rusije i Ukrajine u Srbiji?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-kakvi-su-vozaci-iz-rusije-i-ukrajine

Poslednjih meseci na ulicama u Srbiji, a posebno u Beogradu, sve je više automobila sa stranim tablicama iz Rusije i Ukrajine. Kako su se novi vozači prilagodili na saobraćaj u Srbiji?

Vozila iz Rusije i Ukrajine moraju da imaju zeleni karton prilikom ulaska u Srbiju što predstavlja međunarodnu potvrdu osiguranja od autoodgovornosti. Ne morate brinuti u slučaju bilo kakve nezgode sa ovim vozilima jer su osigurana, tako makar zakon nalaže.

Procena je da je u našu zemlju za poslednjih godinu dana stiglo oko 150000 državljana Rusije i Ukrajine, pa samim tim i mnogo vozila. Kako su se uklopili u naš saobraćaj i šta kaže statistika?

Prema podacima Uprave saobraćajne policije u 2022. godini 383 saobraćajna prekršaja su napravili ruski državljani i 379 prekršaja državljani Ukrajine. Državljani Rusije su učestvovali u 59 saobraćajnih nezgoda, na žalost u dve nezgode je bilo poginulih, a 19 nezgoda je prošlo sa povređenim licima.

Forma auto centar – servis za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Vozači iz Ukrajine su učestvovali u 25 saobraćajnih nezgoda, od tog broja 13 nezgoda je bilo sa povređenim licima.

U 2022. godini saobraćajna policija je napisala preko milion kazni na putevima u Srbiji, tako da vozači iz Rusije i Ukrajine potpadaju pod statističku grešku i zaključak je da se savesno pridržavaju propisa u saobraćaju.

Jedna napomena za vozače iz Srbije – ako saobraćajnu nezgodu izazove strani državljanin čije vozilo nije osigurano, naknadu štete možete potražiti od garantnog fonda pri Udruženju osiguravača Srbije.

Izvor: polovniautomobili.com