Sva značenja pokazivača nivoa goriva na instrument tabli


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-pokazivac-strelice-goriva

Pokazivač nivoa goriva na instrument tabli automobila daje razne informacije koje vozač dobija u svakodnevnoj vožnji. Pored osnovne funkcije prikazivanja nivoa goriva u rezervoaru, ovaj instrument takođe pruža i dodatne informacije.

Strelica koja pokazuje nivo goriva je jasan pokazatelj i služi da u svakom momentu znate koliko još goriva imate na raspolaganju. Kada strelica dođe do određene kritične tačke, na većini vozila se pali lampica, popularna rezerva, kao upozorenje da je vreme da se natoči gorivo.

Lampica upozorenja je tako nameštena da se pali kada je ostalo još 10-15% kapaciteta rezervoara. Šta to u praksi u znači. Vozila u čiji rezervoar može da stane na primer 70 litara, kada se upali rezerva potencijalno mogu da pređu još 80 ili više kilometara. Dok kod vozila u čiji rezervoar može da stane na primer 35 litara, kada se upali rezerva potencijalno mogu da pređu još 40-50 kilometara. Svaki model automobila je drugačiji pa je potrebno uzeti primere koje smo dali kao načelne a konkretnu računicu izvesti prema sopstvenim iskustvima za model autmobila koji koristite .

Forma auto centar – servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis Vašeg vozila ovde

Dobro je znati da vožnja na rezervi takođe nije dobra jer mala količina goriva u rezervoaru opterećuju pumpu za gorivo, pa ako stalno vozite sa upaljenom lampicom, pumpa za gorivo će se pre pokvariti.

Druga mala, gotovo neprimetna strelica ima izgled trougla, obično se nalazi odmah pored ikonice za gorivo i može da pokazuje desno ili levo. Korisna je kada sednete za volan tuđeg ili iznajmljenog vozila i treba da sipate gorivo jer ona pokazuje sa koje strane automobila se nalaze vratanca rezervoara.

Neki automobili, posebno stariji modeli nemaju ovaj mali trouglić pa je jedno od rešenja gledanje u retrovizor kako bi ste utvrdili sa koje je strane čep od rezervoara. Nadamo se da smo Vam sa ovim savetima bar malo olakšali korišćenje instrument table.