Jeftinija putarina za hibridna vozila


Značaj “hibridnih“ vozila je sve veći pa je dobra vest za vozače u Srbiji da su Putevi Srbije podneli inicijativu za umanjenje elektronske naplate putarine za 13% vlasnicima “hibridnih“ i električnih vozila. Smatra se da je zagađenje manje za oko 13% pa je inicijativa za umanjenje putarine u skladu sa tim procentom.

Na primer, proizvođači vozila iz Japana i Južne Koreje povećavaju broj elektrifikovanih vozila, pa je broj prodatih Tojotinih “hibrida“ u 2020. godini učestvovao sa 23% u ukupnoj prodaji njihovih vozila. 

Ali, ne može proći bez ali. Premijerka Srbije Ana Brnabić je najavila i da će biti izmenjen zakon kako bi počelo da se naplaćuje punjenje vozila na struju na elektropunjačima kojih na auto putevima u Srbiji ima 8.

Ona je napomenula da nema razloga da punjenje na elektropunjačima bude besplatno, što je sada slučaj, dok ostali vozači plaćaju gorivo.

Ako je za utehu, uz oko 90 punjača po gradovima, biće postavljeno još 10 na auto putevima. Makar će briga da ne ostanete bez energije za automobil biti manja.

Ko ne plati na naplatnoj rampi, platiće na punjaču, ili kako već ide, ko ne plati na mostu platiće na ćupriji. Umanjenje putarine preliće se na cenu punjenja automobila, ali ipak je bitno da se mreža punjača širi, a emisija štetnih gasova smanjuje. 

Naši servisi s druge strane samo povećavaju, kvalitet i iskustvo, a cene ostaju iste. E to je situacija “i jare i pare”.

Zakažite pregled i opravku Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.