Da li su fosilna goriva prošlost?


Godinu za godinom “hibridi“ i električni automobili zauzimaju sve veći udeo u ukupnoj prodaji automobila. Japanski i južnokorejski proizvođači su svakako u vrhu prodaje ovakvih vozila, a trend će se sigurno u budućnosti nastaviti.

Fosilna goriva, bez obzira što automobili rapidno smanjuju potrošnju, i dalje su veliki problem zagađenja vazduha. Ali, u prvim mesecima 2021. godine zabeležen je pad prodaje automobila na fosilna goriva u Evropi od 25%.

Najlošija prodaja je zabeležena u Španiji i Danskoj gde je pad od skoro 50%. Nema sumnje da je kriza sa COVID-19 doprinela smanjenju broja novih registracija, ali definitivno udeo električnih vozila i “hibrida“ raste. 

Tojota je tokom prethodne godine povećala broj prodatih elektrifikovanih vozila za 23% u okviru ukupne prodaje. Nema sumnje da se svest o zaštiti čovekove okoline povećava.

Na auto putevima u Srbiji postoji 8 elektro punjača čija je usluga punjenja baterije automobila besplatna, a planirano je još 10 novih punjača, što će iznositi zbirno preko 100 punjača kada se saberu sve “elektro stanice“ na teritoriji čitave zemlje. 

U vidu treba imati da punjenje automobila na struju neće biti doveka besplatno, ali će vozači imati određene olakšice prilikom elektronske naplate putarine. Predlog je da popust u Srbiji iznosi 13% koliko i elektrificirana vozila u proseku manje zagađuju okolinu.

Da li i Vi razmišljate o nekom “hibridu“? Nove tehnologije donose i drugačije servisiranje vozila, ali to je tema za mehaničare iz naših servisa. Učenje, učenje i samo učenje. Jedini način da se ostane u korak sa modernim brzim vremenom, ali i zahtevima mušterija, odnosno njihovih novih limenih ljubimaca.