Pad prodaje automobila u Srbiji


Kao posledica epidemije virusa COVID-19 došlo je do naglog pada prodaje automobila u svetu, pa i u Srbiji. Pad je zabeležen kako kod prodaje novih, tako i polovnih vozila. 

Već sada, dva meseca pre kraja godine, u poređenju sa prošlom 2019. godinom, pad prodaje novih vozila iznosi u proseku 30%. Najgori mesec je ubedljivo bio april kada je zabeležen pad prodaje od 75% ali to i ne čudi s obzirom na uvođenje vanrednog stanja. Kupci fizički nisu mogli da stignu u kratkom vremenskom roku da obave kupovinu osnovnih potrepština, a ko je još razmišljao o vozilima?

Ako su izuzmu luksuzni brendovi koji i tokom krize imaju tržište, a i radi se o malim serijama, najveći pad je doživeo Fiat. Ford, Folksvagen i Pežo takođe beleže drastičan pad.

Negde na polovini prošlogodišnje prodaje nalaze se Tojota, Mazda i Suzuki, što je solidan rezultat s obzirom na to da je tržište bilo praktično “mrtvo“ nekoliko meseci.

Prodaja polovnih vozila stoji nešto bolje. Uvoz polovnjaka je smanjen za 30% u odnosu na 2019. godinu ali je prodaja opala “samo“ 21%. Zanimljivo je da je tokom meseca juna i jula zabeležen porast prodaje u odnosu na prošlu godinu ali on je posledica zatvaranja privrede i građana tokom aprila i maja.

Lepo vreme i konačna dozvola za nesmetano kretanje izmamilo je kupce napolje. Oni koji su se čuvali za tradicionalne sajamske popuste automobila ostali su kratkih rukava pa je jun i jul doživeo pravu renesansu prodaje.

Bez obzira na prodaju, redovan servis vozila neophodan je kako postojećim tako i novim vlasnicima vozila. Ovde zakažite pregled Vašeg japanskog ili južnokorejskog četvorotočkaša.