Za šta je služila kurbla?


Nedostatak svakog motora je to što ne može sam da se pokrene. Ako motor neće uopšte da se pokrene, ili prilikom okretanja ključa u kontakt bravi, nema nikakvog zvuka, velika je verovatnoća da se pokvario anlaser. U tom slučaju pozovite naše servise na Senjaku ili Novom Beogradu i zakažite pregled.

A kako se nekada pokretao motor? Za to je služila kurbla koja se i sada koristi kod motocikala ili malih motora na čamcima. Mada, imala je kurbla i druge funkcije. Kabine kamiondžija je često krasio ovaj gvozdeni detalj, za svaki slučaj. Noći provedene na neosvetljenim parkinzima mogu biti nespokojne, a kurbla je ipak neki vid sigurnosti koji su želeli da izbegnu da koriste za alternativne namene.

Danas za pokretanje motora služi anlaser koji ima zadatak da pokrene zamajac i na taj način obezbedi startovanje motora. Nekada su vozači posezali za čekićem i lupali po anlaseru da bi proradio. Na taj način se uspostavljaju kontakti koji su oksidirali ili nagoreli. Takvo rešenje je ipak samo privremeno, ali nekada dovoljno da startujete motor i dovezete automobil do servisa.

Kurbla, čekić, sve su to priručni alati koje je dobro imati pri sebi, da li iz bezbednosnih ili servisnih razloga, ali mi Vam savetujemo da ipak održavate auto kod profesionalaca.

Potražite nas na dobro poznatim adresama.