Hibrid ili običan auto – šta se više isplati?


Mnogi su skeptični po pitanju “hibrida“ i električnih vozila, nema tog reskog zvuka motora, a održavanje i servis su skupi kao i početna cena. Da li je baš sve tako?

Servis jeste skuplji, nećemo to kriti, ali iz naše prakse se pokazalo da je na vozilu manje kvarova te su garancije na prateće delove duže. Električni motor teško je izraubovati do kraja, trajaće bar koliko i vozilo.

Naše redovne mušterije taksisti, potvrdiće Vam koliko se automobil haba u režimu gradske “stani-kreni“ vožnje.

Jedan taksista iz Vankuvera prešao je 1500000 kilometara za 7 godina vožnje hibridnog automobila, konkretno Tojote Prius.

Za to vreme prvi set prednjih kočionih pločica zamenio je nakon 300000 kilometara, dok su ga zadnje služile preko pola miliona kilometara!

Kompletan članak na ovu temu pročitajte ovde.

Potrošnja goriva kod hibridnih vozila je takođe manja, posebno u uslovima gradske vožnje i može da iznosi 3 litre na 100 pređenih kilometara. Električna vozila koja za izvor energije koriste samo struju, ne zagađaju okolinu zbog nulte emisije ali je šteta po prirodu indirektna zbog načina proizvodnje električne energije. Jedino je moguće ostvariti kompletnu nultu emisiju štetnih gasova u državama gde se struja dobija velikim i pretežnim delom iz obnovljivih izvora, i tu mislimo na Švajcarsku, Norvešku, Kaliforniju u SAD-u…

A baterija? Garancija na bateriju je obično duža nego na motor ili celo vozilo. U zavisnosti od proizvođača, garancija na bateriju najčešće traje 8 godina ili 160000 pređenih kilometara. Međutim, veoma često baterija može trajati i dvostruko duže, dok procene naših servisera iz prakse kažu da je 50% duži vek trajanja potpuno izvestan i očekivan.

Razni proizvođači nude sad već priličan asortiman novih modela elektrifikovanih vozila, zato dobro procenite Vaše potrebe i mogućnosti prilikom kupovine. Viša cena ovakve vrste vozila ima opravdanje kada se tokom godina vožnje štedi na drugim stvarima ali tu je i svakako manja emisija štetnih gasova i veća zaštita čovekove okoline.