Kako pravilno koristiti klimu u automobilu?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-pravilno-korišćenje-klima-uređaja-u-vozilu

Leti se klima uređaj u automobilu više koristi zbog visokih temperatura pa je pravilna upotreba veoma bitna. Bez obzira da li krećete na dugo putovanje ili se vozite na kratkim relacijama, korisni saveti i smernice mogu napraviti značajnu razliku. 

Čist filter za vazduh omogućava bolji protok kao i čistiji i svežiji vazduh u Vašem automobilu. Tokom godine kada manje koristite klime uređaj, bilo bi dobro da ga aktivirate na svakih 10-tak dana kako se prašina i razni ostaci ne bi akumulirati tokom vremena.

Pre nego što uključite klima uređaj, otvorite prozore na nekoliko minuta i pustite da vrući vazduh sam izađe iz kabine. Na taj način se štedi energija koja bi bila potrebna da ohladi vreo vazduh u automobilu. Kada se vruć vazduh ispusti, zatvorite prozore i uključite klima uređaj.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila na stranici kontakt

Generalno je poželjno izbegavati postavljanje preniske temperature jer će to opteretiti sistem i trošiti dodatno gorivo. Ugodna temperatura je dobra i za zdravlje jer ne treba praviti preveliku razliku između spoljašnje i unutrašnje temperature.  

Vozači imaju razne preferencije i često usmeravaju protok vazduha u telo. Međutim, protok vazduha ka gore omogućiće Vam da se brže ohladite. Podesite dakle smernice na otvorima za klimu prema gore. 

Ono što je svakako preporučljivo jeste redovno održavajte sistema klimatizacije tako što ćete ga servisirati prema preporukama proizvođača. Dugoročno rutinsko održavanje obezbeđuje optimalne performanse klima uređaja i pomaže u ranom otkrivanju potencijalnih problema.

Koristite klima uređaj u automobilu prema sopstvenom nahođenju ali uz ove osnovne smernice nećete imati problema ni sa zdravljem ni sa performansama vozila.