Da li postoji zeleni talas u Beogradu?


Ako pitate vozače u Beogradu da li postoji zeleni talas većina će Vam reći da postoji ali ne funkcioniše dobro. Šta je uopšte zeleni talas u saobraćaju? Pročitajte više u našem prethodnom članku ovde.

Da bi sistem zelenog talasa funkcionisao potrebno je da se vozila kreću po ograničenju od 50 km/h. Međutim tokom godina povećao se broj vozila, a sistem je ostao nepromenjen. Zato se često dešava da i pored zelenog talasa vozila ostaju zaglavljena u koloni.

Zakažite pregled Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila ovde. Servisi se nalaze na Senjaku i Novom Beogradu.

Kako bi se rešio ovaj problem, u Beogradu je tokom 2021. godine pokrenut projekat modernizacije svetlosne saobraćajne signalizacije na 322 raskrsnice. Cilj projekta je da se rad semafora prilagodi saobraćajnim opterećenjima na terenu u realnom vremenu. Ako na nekom od smerova saobraćaj postane opterećeniji, taj smer će dobiti duže intervale zelenog svetla kako bi vozila dobila veću prohodnost. 

Za one koji nisu iz Beograda, a i za neiskusnije vozače iz prestonice, primer zelenog talasa i dobre organizacije mogu se videti u nekim od sledećih ulica:

Bulevara kralja Aleksandra na potezu od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace i u suprotnom smeru.

Ulica Dimitrija Tucovića na Zvezdari od Ruzveltove ulice do Gradske bolnice.

Ulica kralja Milana u centru grada na potezu od Terazija do Slavije, uz potencijalno jedno zaustavljanje na crvenom svetlu.

Požeška ulica na Banovom brdu od ulaska iz Kirovljeve ulice do skretanja za Košutnjak.

Ulica Kneza Miloša celom trasom, uz napomenu da tokom špiceva zeleni talas nije u funkciji ali sa najavljenim proširenjem ulice, ovaj problem bi trebao biti rešen.

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-kneza-milosa