Da li će se auto putem voziti 150 km/h?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-ograničenje-brzine-na-auto-putu-2023

Bezbednost u saobraćaju je uvek na prvom mestu pa zbog toga određene odluke moraju da prođu kroz razne procedure. Dozvoljene brzine na autu putu određuje struka, Agencija za bezbednost saobraćaja kroz Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Da li ćemo voziti auto putevima 150 km/h? Pojedine zemlje već rade na tom pitanju. 

Maksimalna dozvoljena brzina na auto putevima u Srbiji je 130 km/h ali ne na svim deonicama. Na određenim deonicama je i dalje na snazi ograničenje od 120 km/h jer tako diktiraju uslovi na putu kao i stanje same deonice.

Češka i Italija sada razmatraju potencijalno povećanje maksimalne dozvoljene brzine na 150 km/h. Najbliža ovom koraku je Češka gde je predlog usvojen prošlog juna uz široku podršku Kongresa: 163 od 169 kongresmena glasalo je “za”. Međutim, ovaj predlog sada čeka odobrenje u višem domu parlamenta, Senatu. Ukoliko bude konačno odobren, promena bi stupila na snagu u januaru 2024. godine i trajala bi do 2026. godine kada bi se sprovela evaluacija kako bi se utvrdilo u kojoj meri je povećanje brzine uticalo na saobraćajne nesreće.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis automobila ovde

Italija je takođe razmotrila predlog za povećanje brzine ovog proleća, argumentujući da su postojeći limiti zastareli u odnosu na snagu današnjih automobila i motora. Kao i u Češkoj, ovo ne bi bilo opšte ograničenje već bi se primenjivalo na određene deonice ili autoputeve. Trenutno nema konkretnih odluka ali se razmišlja o ovoj inicijativi.

U Evropi kod 14 zemalja važi ograničenje brzine od 130 km/h dok se na mediteranskim zemljama to pravilo primenjuje u većini država kao što su Francuska, Italija i Grčka. Španija i Portugal zadržavaju ograničenje od 120 km/h dok zemlje sa najvišim ograničenjem brzine u EU, poput Poljske i Bugarske, imaju limit od 140 km/h.

Vozite pažljivo bez obzira na ograničenje brzine uz naravno tehnički ispravan automobil koji je garancija bezbedne vožnje bez obzira na brzinu. 

Izvor: b92.net