Da li je zimi potrebno zagrejati motor pre kretanja?


Na niskim temperaturama motor je hladan i logično je da mu je potrebno određeno vreme kako bi se zagrejao, odnosno postigao radnu temperaturu. Kod novijih automobila mnogo bolje rešenje je nakon starta motora odmah krenuti sa vožnjom bez stajanja u mestu.

Zagrevanje automobila u mestu može skratiti radni vek motora i pohabati određene delove. Ako imate automobil stariji od 20 godina, posebno dizel, prihvatite savete starih majstora i sačekajte koji minut pre kretanja. 

Servis za japanska i južnokorejska vozila sa dugogodišnjim iskustvom. Zakažite pregled vozila na nekoj od lokacija u Beogradu – Senjak i Novi Beograd.

Ako imate novije vozilo slobodno krenite odmah nakon starta motora. Senzori u motoru registrovaće nisku temperaturu pa će pumpa goriva raditi intenzivnije kako bi se što pre postigla veća temperatura, a takođe kada se krećete svi delovi motora se zagrevaju ravnomerno.

Ako hladan motor radi u leru, moguće je da će se ukloniti ulje sa zidova cilindra što može dovesti do ozbiljnog habanja. Jedino što će te postići je veća potrošnja goriva.

Takođe, kada motor radi u leru, proces sagorevanja goriva je slabiji pa se nesagorelo gorivo pretvara u uljni film i dospeva u karter.  

Slušajte savete starih i iskusnih majstora ali i onih koji idu u korak sa vremenom. Preporuke koje su važile nekada ne moraju nužno biti dobre u današnje vreme jer se principi rada motora menjaju, a samim tim i njihovo održavanje kao i način korišćenja. 

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozia-paljenje-zimi