CES 2018. – Nissanov “Mozak” u autu


Veštačka inteligencija koja kontroliše vaš ekran u automobilu. Vozilo koje može da vam čita misli.  Automobili koji mogu da vide iza slepih tačaka.

Već smo pisali o Hyundaijevom pametnom asistentu o kome možete više pročitati ovde

Hyundai nije bio jedini koji je imao šta da pokaže sa Dalekog Istoka. Nissan je takođe predstavio novu tehnologiju. 

Nissanov “mozak” u autu

Nissan je demonstrirao da “mozak” u autonomnim vozilima ne mora uvek da bude kompjuter i da kompjuter zaista može da pomogne osobi koja je za volanom da bude bolji vozač. Kompanija je među prvima koji sprovode istraživanja u Brain-to-vehicle (B2V) tehnologiji.

Kako bi bio u mogućnosti da je koristi, za vozača je potrebno da stavi kacigu koja je žičano povezana sa automobilom. Kaciga je, između ostalog, povezana sa uređajem koji meri moždane talase i analizira ih, a to koristi da anticipira vašu sledeću aktivnost. 

Iz Nissana kažu da B2V tehnologija može da pretpostavi vozačevo ponašanje te na taj način da ubrza reakciju automobila na vozačev zahtev. Tako na primer kočenje može da bude brže i do 0,5 sekundi.

Ova tehnologija se takođe testira kako bi otkrivala i vršila kontinualno merenje nelagodnosti tokom vožnje. Ovo bi moglo da se iskoristi kako bi se stil vožnje automobila uskladio sa stilom vožnje vozača kada je automobil u autonomnom modu.

“Postoje mnoge situacije u kojima se podrazumevana akcija automobila kada je u autonomnom modu ne poklapa sa onim što bi vozač uradio kada bi on kontrolisao volan u datom trenutku” kaže Nicholas Maxfield, predstavnik kompanije. “Merenje moždanih aktivnosti je jedan način da se umanje razlike između aktivnosti vozila i očekivanja vozača.”

“Naravno,” napominje, “kopiranje ljudskog stila vožnje nije baš za primer u svim situacijiama. Poslednja stvar koju želimo je autonomni automobil koji naglo ubrzava i pravi neočekivano prestrojavanje iz jedne trake u drugu. Cilj je obezbediti maksimalnu bezbednost za vozača tokom autonomne vožnje, a s druge strane, ne odstupiti previše od njegovog stila vožnje.”

Ova tehnologija jeste još daleko od komercjialno proizvodnje ali iz Nissan naglašavaju da pokazuje veliki potencijal u kombinovanju ljudske i veštačke inteligencije.

 

Izvor: phys.org

NISSAN-b2v-kaciga-autocentar-forma-servis-japanska-korejska-vozila