CES 2018. – Rotacioni motor Toyote


Dok su se Hyundai i Nissan koncetrisali na digitalizaciju i interakciju čoveka i računara u korist povećanja komfora i kvaliteta vožnje, Toyota je, a kao partner joj se pridružila i Mazda, predstavila rotacioni motor koji će biti deo budućih električnih vozila za koje se koncepti i dalje istražuju i definišu. Motor će biti sastavni deo vozila pod trenutnim nazivom “e-Paleta Koncept”. 

Ako ste pomislili na građevinske palete, da, upravo se na to mislilo kada se osmišljavalo ime. Koncept je zamišljen za flote kompanija poput taksi služba, dostava, rent-a-car-a,… 

Iako detalji za motor i bateriju nisu objavljeni, jedan primer motora koji će generisati struju za vozilo je motor sa jednim rotorom koji se postavlja po strani, a razvijen je od strane Mazde. 

Toyota je, s druge strane, najavila patent za gorivne ćelije i formiranje Istraživačkog instituta Toyota u Silikonskoj dolini. U okviru istraživanja i Toyota se pridružila sada već značajnom broju proizvođača automobila koji ulažuvelika sredstva u razvoj autonomne vožnje. U Toyoti otvoreno govore da su ciljne kompanije za klijente firme poput američkog Amazona, Ubera, DiDija i Pizza Hut-a. 

Iako su druge kompanije najavile planove za vozila sa prostorom za prtljag koji će biti moguće prilagoditi prema potražnji i potrebama, Toyota prva najavljuje i vremenski okvir u kome će pokrenuti proizvodnju, a to je već u prvoj polovini 20-tih godina XXI veka.

Za sada “e-Paleta Koncept” dugačak je 4,8m i u trenutnom konceptu dizajna pokreće ga 8 motora (četiri prednja i četiri zadnja), ali se promene mogu očekivati usled daljih istraživanja potreba tržišta. 

Ako vas zanima još na temu šta su proizvođači sa dalekog istoka prikazali na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu, pročitajte i o Hyundaijevom ličnom asistentu ili Nissanovom “mozgu” u automobilu.