CES 2020. – Hjundai pravi leteći taksi


Operater: “dobili ste taksi, izvolite?“

Putnik: “molim Vas jedno vozilo.“

Operater: “želite li klasičan ili leteći taksi?“

Putnik: “žurim, molim Vas najbrže vozilo koje imate!“

Operater: “naš leteći Hjundaji električni zaksi je za nekoliko minuta na Vašoj adresi.“

Putnik: “hvala!“

Izmišljeni razgovor koji ste pročitali nije iz naučno-fantastičnog filma već bliska budućnost i realnost.

Hjundai je za 2023. godinu najavio prototip vazdušnog taksija koji će moći da se naruči kroz Uber aplikaciju.

Probni letovi su zakazani već ove godine, a prva verzija vazdušnog taksija je planirana 2023. godine u američkim gradovima Dalasu i Los Anđelesu. Piloti koji sada opslužuju vozilo će biti zamenjeni softverom za autonomnu vožnju, koji kroz testiranje mora da dostigne neophodan stepen sigurnosti za upotrebu.

Posedovaće 2 motora na repu i 10 drugih rotora raspoređenih oko kabine u obliku jajeta, što će omogućiti vertikalno poletanje i sletanje kao i nagle promene pravca. Prilagodljivi rotori na električni pogon proizvodiće manje buke i štetnih gasova od motora sa unutrašnjim sagorevanjem kao kod helikoptera, pa će svakako biti prihvatljivi za korišćenje u urbanim sredinama i velikim gradovima koji su dovoljno zagađeni izduvnim gasovima.

Vozilo će moći da primi 5 osoba, leteće na visini od 300 do 600 metara sa brzinom od 270 km/h.

Brojne su prepreke ka vazdušnom taksiju, posebno one administrativne. Da li će i kada ovakav vid prevoza doći i u našu zemlju, veliko je pitanje? Za nas obične korisnike taksi usluga, pre dolaska letećih vozila bilo bi dobro regulisati prvo prizemne teme, kao što su divlji taksisti na aerodromu ili oko železničke stanice. A onda, jednoga dana, nadamo se da će nas taksi dočekati rečima: “vežite se polećemo“.

Ako imate za tim potrebe, doletite na pregled ili servis vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila u neki od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.