Cene goriva obaraju rekorde – kako uštedeti? Prvi deo


Cena goriva dostiže rekordne vrednosti, a ušteda tokom vožnje moguća je ako se pridržavate određenih pravila. Japanska i južnokorejska vozila mahom su štedljiva ali nije loše steći navike pomoću kojih će te ostvariti dodatnu uštedu goriva.

Ako vozite auto sa manuelnim menjačem već pri brzini od 50 km/h, ili približno 2000 obrtaja radilice u minuti, prebacite u viši stepen prenosa, odnosno u 4. brzinu. U zavisnosti od vrste i snage motora te uslova na putu moguće je pri brzinama od 50 do 60 km/h voziti i u 5. brzini. Razlika u potrošnji na višem stepenu prenosa može dostizati i do 50%. 

Slabo napumpane gume mogu povećati potrošnju za više od 10%, zato redovno proveravajte pritisak u gumama. Samo 0,2 bara razlike u pritisku može doprineti većoj potrošnji goriva. 

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Izbacite sve nepotrebne stvari iz automobila koje mogu dodavati kilažu. Pun gepek i krovni nosači koji umanjuju aerodinamiku, mogu u zavisnosti od automobila, povećati potrošnju do pola litre goriva.

Prilikom zaustavljanja na semaforu, izbacite automobil iz brzine i lagano pritiskajte kočnicu. Izbegnite naglo kočenje u poslednji čas.

Ako se vozite auto-putem, nemojte prelaziti brzinu veću od 120 do 130 km/h. Ne samo što je zabranjeno, nego i zbog toga što se preko te brzine potrošnja goriva rapidno povećava. Najekonomičnija vožnja auto-putem bila bi u najvišem stepenu prenosa pri brzini od 90 do 100 km/h.

U našem sledećem članku pročitajte još korisnih saveta za uštedu goriva.

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-usteda-goriva