Cene goriva obaraju rekorde – kako uštedeti? Drugi deo


U našem prethodnom članku bavili smo se temom uštede goriva, s obzirom na cenu naftnih derivata, svako smanjenje potrošnje je dragoceno. Promenite navike u vožnji i primetićete da Vaš automobil troši manje, odnosno prelazi veći broj kilometara sa istim količinom goriva.

Vozite automobil u istom ritmu u što većem stepenu prenosa, gde god uslovi puta to dozvoljavaju. Stalne promene ritma, kakva je gradska vožnja, povećavaju potrošnju.

Nemojte zagrevati motor u mestu, noviji motori se bolje zagrevaju kada odmah krenete da vozite. Bespotrebno čekanje u leru dok se motor ne zagreje važilo je za stare modele mahom dizel automobile.

Nemojte naglo ubrzavati već ravnomerno podižite brzinu. Na mnogim automobila postoje oznake na komandnoj tabli pored broja obrtaja koje Vas savetuju kada je idealno menjati brzine.

Ne dozvolite da neispravno vozilo povećava trošak za gorivo. Redovan pregled i servis japanskih i južnokorejskih vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom

Otvaranje prozora i gašenje klime dobra je ideja pri brzinama manjim od 60 km/h. Pri većim brzinama otvoreni prozori utiču na aerodinamiku i povećavaju potrošnju goriva više nego kada je klima uređaj u funkciji. 

Koristite tempomat prilikom vožnje na otvorenom jer održavanje konstantne brzine smanjuje potrošnju. Već smo konstatovali da stalna promena ritma utiče na povećano trošenje goriva.

Nemojte pratite vozilo ispred sebe na otvorenom putu, jer će te opet upasti u stalnu promenu ritma vožnje. Ako je to potrebno obiđite vozilo ispred sebe i vozite onako kako Vama odgovara.

Svaka neispravnost vozila, makar i najmanja može povećati potrošnju goriva. Više njih mogu značajno doprineti povećanju izdataka.

U slučaju da trap nije dobro centriran, nepravilno obrtanje točkova može značajno povećati otpor prilikom kretanja i povećati potrošnju.

auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-usteda-goriva-jos-saveta