5 navika koje štete vašem automobilu


Ako ne želite da Vam automobil pre vremena izgleda kao vozilo sa slike, poslušajte naše savete i probajte koliko toliko da ih se pridržavate.

 

  1. Ignorisanje ručne kočnice

Čak i kada ste parkirali vaša kola na vodoravnom parkingu zaista ne postoji razlog da ne koristite ručnu kočnicu.Povlačenje ručne kočnice rasterećuje težinu sa pojedinačnih metalnih delova u automobilu koje tokom vremena mogu da popuste (posebno kod automatskih menjača) .

 

  1. Tank stalno skoro prazan

Mnogi od nas su često u situaciji kada jednostavno sipamo gorivo tek da preguramo do sledeće destinacije. Ono što se manje zna jeste da kada bi se potrudili da stavimo malo više goriva, mnoge pumpe za benzin u našim automobilima bi bile značajno dugotrajnije jer tim putem ostaju utopljene u benzin što im omogućava bolje hlađenje.

 

  1. Nagla promena smera kretanja

Nagla promena smera (iz rikverca u brzinu ili obrnuto) bez zaustavljanja automobila je navika koje mnogi imaju. Ipak, ovo pravi izuzetno opterećenje na nekoliko komponenti u automobilu. Promena ove navike može odložiti značajno popravke poput menjača, prenosa,…

 

  1. Kretanje bez zagrejanog motora

Dobra praksa je da se sačeka par minuta pre nego što krenete sa vožnjom pošto upalite motor. Ovo daje dovoljno vremena da ulje lepo obloži motor i da motor i ulje postignu optimalnu temperaturu za rad. Zapravo, „Hladno“ paljenje pravi izuzetan stres delovima u motoru što ubrzava pojavu kvara. Izdržite makar minut pre nego što krenete i izuzetno ćete pomoći svom motornom ljubimcu.

 

  1. Turiranje i proklizavanje

Svako oseti povremeno potrebu da prodrma svog metalnog ljubimca. Naglo ubrzanje troši izuzetno mnogo goriva i pravi veliko opterećenje na pogonske komponente. Naglo kočenje nije dobro za diskove i rotore. Pokušajte da odolite iskušenju da vozite na ovaj način. Ako ipak suviše volite ovako nešto, pomirite se sa činjenicom da ćete češće imati popravke.  

 

Želite još više da čuvate vašeg ljubimca? Pogledajte još 5 saveta za njegovu dobrobit ovde.

 

Izvor: popularmechanics.com

 

France Old Renault Juvaquatre Pkw Auto Rarity

France Old Renault Juvaquatre Pkw Auto Rarity

5 navika koje štete Vašem automobilu