Još 5 navika koje štete vašem automobilu


Kako je prethodni tekst izazvao veliko interesovanje, u narednom tekstu vam pišemo o još 5 navika koje štete vašem automobilu. Za one koji su propustili prvi tekst, pročitajte ga ovde.

 

  1. Ruka na menjaču

Zaista dosta nas voli osećaj da, dok vozi, jednu ruku odmara na menjaču. Osećaj jeste dobar ali, verovali ili ne, ovo nije dobro za vašeg ljubimca. Pritisak ruke pravi malo, ali konstantno opterećenje na unutrašnje delove menjača koje vremenom dovodi do njegovog kvara. Dakle, obe ruke na volan i ne vozite samo sigurnije, već ste učinili i dobro za vaš automobil. 

  1. Preterana upotreba kvačila

I ovo vam možda zvuči čudno ali zaista stoji. Kada stojite u mestu držite pritisnuto kvačilo. Na ovaj način možete lako da se pomerite za nekoliko centimetara kada je zagušenje u saobraćaju i brzo da krenete kada se gužva oslobodi ili se upali zeleno svetlo na semaforu. Međutim, držanje kvačila pritisnutog dok vozilo nije u pokretu ima za posledicu da se njegove površine trljaju jedna o drugu što vremenom dovodi do kvara. Umesto što uporno rešavate problem korišćenjem kvačila, prebacite automobil u prazan hod i pustite kvačilo. 

  1. Preopterećenje tovarom

Što je automobil teži to je veče opterećenje za pogon, suspenziju i kočnice i, naravno, troši više goriva. Veoma jednostavno. Činite ono što je moguće da vaš automobil bude uvek što lakši. Svakako nemojte da iščupate klimu ili zvučnike ali ono što možete jeste da očistite auto od svih suvišnih “sitnica” koje su se nekako tokom vremena nastanile u vašem ljubimcu a zapravo ne predstavljaju ništa više nego đubre. Iako oslobađanje od samo nekoliko kilograma možda donosi tek koji kilometar više u vožnji, posmatrano dugoročno, dobitak je značajan. 

  1. Korišćenje kočnica nizbrdo

S vremena na vreme pojavi se potreba da se koči pri vožnji nizbrdo kako bi se sprečio razvoj prevelike brzine. Ovo za posledicu stvara visoku toplotu na kočnicama što vremenom povećava opasnost od deformisanja ili pregrevanja. Kao rešenje probajte da prebacite u nižu brzinu. Prirodna dekompresija koja se odvija u pogonu zadržaće automobil na adekvatnoj brzini.

  1. Ignorisanje znakova

Kada nešto kreće da se kvari u vašem automobilu, često su velike šanse da će pokušati na neki način da vam najavi kvar. Svaka čudna vibracija, reski tonovi, povremeno lupanje ili drugi neobični simptomi trebali bi da se odmah istraže. Odugovlačenje će vam uvek prvo pasti na pamet, jer uvek ima još sigurno makar jedan dan vremena, ali ne sumnjajte da će vas takav stav brzo dovesti u situaciji da stojite nasukani sa svojim automobilom usred noći u nepoznatoj šumi. Avanturizam i nova iskustva su uvek dobra, ali je ipak lepše kada ih isplaniramo. 

 

 

 

5 navika koje štete Vašem automobilu