Mazda unapredila svoj benzinski motor


Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da će automobili na električni pogon tokom naredne dve dekade zameniti kola na konvencionalno gorivo na tržištu, barem u razvijenom svetu.

Možda da, možda ne, ali smo definitivno svedoci dosta EV (električno vozilo) koncepta, a neki od proizvođača izlaze u prodaju i sa novim, električnim automobilima za velike razdaljine, kao što je Nissanov modernizovan Leaf ili Chevy Bolt koji su se pojavili prošle godine. I naravno, ko još može da ignoriše Teslin model 3 ?

Ali zastupljenost na tržištu je daleko iza one za koju su mnogi eksperti za tržište tvrdili da će biti kada je poslednji talas ovih elektrificiranih proizvoda zapljusnuo tržište davne 2010. godine.

Procena se kretala na oko 10-20% tržišta. Ipak ona iznosi samo 1%.

EV imaju još nekoliko velikih izazova pred sobom: cenu i vreme punjenja (problem razdaljine je uspešno pokriven, ali čak i automobili kao što je Teslin model S imaju mnogo manji radijus kretanja od benzinaca iste klase). Litijum-jonske baterije su skupe, ali čak i najbrže brzo punjenje zahteva minimum 1 sat kako bi se osposobio prazan EV.

U međuvremenu, inovacije nisu prestale da se pojavljuju za klasičan pogon, a to je Mazda nedavno demonstrirala.

Pogledaj mama, nema varnica!

Do 2019. godine Mazda će predstaviti svoj novi Skyactiv-x motor, za koji predstavnici proizvođača automobila kažu da će biti „prvi svetski komercijalni motor koji će koristiti kompresovano paljenje, u kojem se mešavina benzina i vazduha spontano pali kada se izvrši pritisak od klipa“.

Objašnjenje: Motor će funkcionisati kao dizel koji radi na običnom benzinu – nije potrebno ništa za izazivanje varnice, a i obrtna sila i ekonomičnost potrošnje goriva će biti povećani.  (Ipak, može se pribeći i paljenju pomoću varnica ako je potrebno.)

Takođe, motor ima manju potrebu za benzinom u mešavini benzina i vazduha, što omogućava „lenj“ rad.

„Kompresovano paljenje omogućava izuzetno lenjo sagorevanje što za posledicu ima poboljšanu efikasnost motora – čak 35-45% u odnosu na isti Mazdin motor iz 2008. godine. “ – rečeno je u zvaničnoj izjavi: “Skyactiv-X sustiže ili čak prestiže poslednji Skyactiv-D dizel motor po efikasnosti potrošnje.“

Mazdi je potrebna tehnologija kao ova kako bi ispunila sve zahtevnije standarde globalno po pitanju ekonomičnosti potrošnje i zagađenja okoline ali takođe pomaže kompaniji u pružanju kupcima automobila koji mogu da ostvare veću kilometražu sa potrošenim benzinom bez razvijanja brojnih hibrida i EV. Novi motor verovatno neće koštati mnogo više od postojećih motora proizvođača automobila – ako uopšte bude skuplji – i može lako da se integriše u proizvodnju.

Još bitnije, dok mnogi EV koncepti neće nikad izaći na tržište, Mazda će prodavati svoj novitet već za dve godine.

Izvor: businessinsider.com

acf-beograd-mazda-skyactiv-x-motor-2019-novi