12 saveta za vožnju po magli – drugi deo


U našem prošlom članku smo Vam predstavili neke od osnovnih stvari koje je potrebno raditi kada vozite po magli. Još zanimljivih i korisnih saveta pročitajte u daljem tekstu.

Ako ste krenuli na vreme i pre nego što je trebalo kako smo Vas već savetovali, vozite sporije. Nisu svi vozači savesni i pitanje je kako su im vozila svetlosno obeležena. Takođe možete naleteti na lančani sudar koji je česta pojava u uslovima guste magle.

Zvuči primamljivo da se tokom vožnje zalepite za vozilo ispred sebe ali ipak to nije toliko dobra ideja. Bolje držite distancu i koristite svu svetlosnu signalizaciju kojom raspolažete. Ako je magla toliko gusta da ne vidite na jedan metar vozilo ispred sebe onda je bolje da se zaustavite na prvom mestu gde je to moguće i da ne vozite.

Nemojte se zaustavljati u voznoj traci. Ako Vam je probušena guma ili morate da stanete pronađite proširenje na putu ili stajalište. Bolje je i blago oštetiti vozilo vožnjom sa izbušenom gumom, na primer, nego da neko naleti na Vas. Posledice mogu biti pogubne.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila sa više od 20 godina iskustva. Zakažite pregled ili servis vozila ovde. Nalazimo se na dve lokacije – Senjak i Novi Beograd.

Nemojte preticati u magli koliko god je vozilo ispred Vas sporo. Ako to morate da uradite pronađite proširenje na putu ali svakako je bolje da budete strpljivi.

Posebno pazite na pešake, bicikliste i motocikliste. Nemojte voziti suviše blizu linija na putu, držite se sredine koliko je to moguće.

Na raskrsnici van grada možete stati i spustiti prozor te oslušnuti da li postoji još neko vozilo u sektoru raskrsnice. Ako je to potrebno ugasite i motor na kratko da bolje čujete, samo nemojte gasiti signalizaciju.

Nadamo se da smo Vam pomogli sa savetima, ovakvi uslovi na putu očekuju nas do kasnog proleća. Budite pažljivi i naravno vozite ispravno vozilo jer to je osnovni preduslov za bezbednu i sigurnu vožnju. 

auto-centar-forma-beograd-voznja-po-magli-2022-2