Da li se tokom vožnje mobilni telefon sme držati u ruci?


Držati telefon na uhu tokom vožnje je zabranjeno ali je potpuno isti prekršaj u pitanju ako telefon držite samo u ruci bez obzira na položaj. Jednako je nebezbedno voziti automobil i pričati telefonom kao i pisati poruke na telefonu tokom vožnje.

Mnogi vozači su u zabludi jer misle da tokom vožnje mogu držati telefon u jednoj ruci i sagovornika slušati putem zvučnika na telefonu te na taj način komunicirati. Ali ovakvo telefoniranje takođe onemogućuje vozača da drži obe ruke na volanu sto je kažnjivo.

Vozač sme koristiti mobilni telefon za telefoniranje ili bilo koji drugi uređaj za komunikaciju ako koristi opremu koja ne angažuje ruke – handsfree oprema. Korišćenje telefona rukama je zabranjeno u svim slučajevima u koje spadaju telefoniranje i slušanje razgovara preko zvučnika, slanje poruka, korišćenje interneta, gledanje navigacije i slično.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Više od 20 godina iskustva – zakažite pregled ili servis Vašeg automobila ovde.

Oko 60 hiljada vozača je prošle godine kažnjeno u Srbiji zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije navodi da je ovaj prekršaj na trećem mestu po učestalosti nakon prekoračenja brzine i nevezivanja sigurnosnog pojasa.

Kazna za nepropisno korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je 10000 dinara ali ako je platite u roku od 8 dana iznosiće 5000 dinara.

Veoma bitne stavke na koje je potrebno obratiti pažnju su da se ova vrsta prekršaja evidentira i kada stojite na semaforu ili u saobraćajnoj gužvi. U Beogradu su postavljene kamere koje beleže tablice automobila, a takođe mogu evidentirati i ovakav prekršaj.

Budite oprezni, Vaša bezbednost je u pitanju. Mobilni telefon koristite na bezbedan način kao što i vozilo kojim upravljate mora da bude bezbedno i potpuno ispravno. 

auto-centar-forma-beograd-telefoniranje-tokom-voznje-je-zabranjeno-10000-din-kazna