Vožnja po snegu i ledu


Na niskim temperaturama se vozilo drugačije ponaša. To svako zna ko ima makar jednu zimu iza sebe kao vozač.

U ovom tekstu se osvrćemo na ražličite elemente vožnje po snegu i ledu koji će nam vožnju učiniti staloženijom i sigurnijom.

Pre nego što krenete na put, svakako je obavezno da očistite vozilo od nanosa snega i leda. Za ovo nemojte koristiti vodu, posebno ne vruću, jer zbog velikih razlika u temperaturi između stakla i vode, može doći do pucanja stakla, a  hladna voda koja je ostala će se ponovo zalediti.

Tokom vožnje, kada uspostavite brzinu, trudite se da ostanete u višim brzinama, kako bi ste imali bolju kontrolu vozila. Bitno je obratiti pažnju na pravu brzinu tokom vožnje. Ne treba voziti ni prebrzo, kako ne bi ste izgubili kontrolu, ni presporo, kako ne bi ste izgubili impuls kada je najpotrebniji. Pokušajte da upravljate, kočite i ubrzate koliko je moguće blago. Kočnice koristite samo ako upravljanjem ne može da izađete iz problematične situacije.

Razdaljine kočenja po snegu i ledu su i do 10 puta veće od uobičajenih.

distanca-kocenja

Budite udaljeni od vozila ispred više nego inače. Vozila koja imaju pogon na sva četiri točka imaće veću vučnu snagu ali su odgovarajuće gume ključne za optimalne performanse tokom vožnje. Kada već morate da kočite, kočite u kratkim intervalima kratko (“iseckano”), kako bi ste maksimalno zadržali kontrolu nad vozilom.