Toyota proizvodni sistem – odluke menadžmenta


Japanska vozila su sinonim za pouzdanost, čak i na tako zahtevnom tržištu kakvo je američko. Pored toga, japanski automobili su jefini za održavnje, što im u startu daje prednost pri kupovini. Zašto je to tako čitajte u serijalu pred Vama o Tojotinom proizvodnom sistemu koji je osmislio i izgradio Sakichi Toyoda, osnivač Toyota korporacije i njegov sin Kiichiro Toyoda.

Glavni cilj Tojotine proizvodnje svodi se na rešavanje to jest, eliminaciju 3 ključna pitanja u procesu proizvodnje:

Preopterećnje

Nedoslednost

Otpad

Potrebno je stvoriti proces koji se lako ponavlja, čime se eliminiše nedoslednost u proizvodnoj liniji a kao posledica toga je smanjenje stresa ili preopterećenja jer je manje grešaka. Nedostatak stresa masovno smanjuje otpad.

Postoji 14 osnovnih principa Toyota proizvodnog sistema:

Princip 1:

  • Upravljačke odluke potrebno je utemeljiti dugoročnno, čak i na uštrb kratkoročnih finansijskih ciljeva.
  • Radite, razvijajte se i usklađujte celu organizaciju prema zajedničkom cilju koji je veći od zarađivanja novca.
  • Razumite svoje mesto u istoriji kompanije i radite na tome da dovedete kompaniju na sledeći nivo. Vaša filozofska misija je osnova za druge principe.
  • Stvorite vrednost kupca, društva i ekonomije – to je vaša polazna tačka. Procenite svaku funkciju u kompaniji u smislu sposobnosti da to postignete.
  • Budite odgovorni. Odlučujte samostalno o svojoj sudbini. Ponašajte se sa samopouzdanjem i poverenjem u sopstvene sposobnosti. Prihvatite odgovornost za svoje ponašanje i održite poboljšanje veština koje će vam omogućiti stvaranje dodatne vrednosti.

U sledećem članku bavićemo se temom kontinuiranog procesa i “Pull“ sistema.