Toyota Corona – jedan od prvih automobila za izvoz japanskog proizvođača


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-toyota-corona

Prva asocijacija na koronu jeste pandemije Kovid-19 koja nas je pogodila zadnje 3 godine ali japanski proizvođač je još 1957. godine imao svoju limuzinu Toyota Corona. To je bio jedan od prvih modela za izvoz kompanije Tojota. 

Corona je dobila naziv iz latinskog jezika i označava krunu, a prva Corona je bila naslednik modela Crown koji se pravio od 1955. godine ekskluzivno za japansko tržište.

Prva Toyota Corona imala sa 33 konja i oznaku T10. Bila je to mala limuzina okruglih linija ali je specifična po tome što je prva imala tzv. monokok šasiju – vrsta šasije koja se sastoji od jednog dela i razlikuje se od tradicionalnih šasija koje se sastoje od više delova koje treba spojiti zajedno.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Ono što je zanimljivo jeste da je automobil dizajnirao Batista Farina, osnivač prestižne dizajnerske kuće Pininfarina. Dizajn je potpisala Toyota, ali je Farina nadgledao ceo proces izrade i učestvovao u dizajnu do konačnog izgleda automobila.

Kasnije verzije Toyote Corone uglavnom su plasirane za tržišta južne hemisfere. Toyota Corona je izgurala 10 generacija, a prodaja se 2002. godine zvanično ugasila u Južnoj Americi.

Da je kojim slučajem ovaj model potrajao do današnjih dana sigurno bi bio atraktivan kupcima zbog aktuelnosti sa virusom Korona. Nešto slično se desilo i sa pivom Corona koje je iznenadno dobilo na popularnosti.

Ako kojim slučajem posedujete ovakav model Tojote, pišite nam na društvenim mrežama ili putem stranice kontakt, bilo bi zanimljivo videti stare modele i tehnologije od pred 40 godina, a svakako i takvim automobilima je potreban servis i redovno održavanje. 

Izvor: polovniautomobili.com