Šta znači miris pokvarenih jaja u automobilu?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozilla-miris-pokvarenih-jaja-u-automobilu

Neprijatan miris u automobilu je znak da hitno idete kod automehaničara, a ako osećate miris pokvarenih jaja ili nešto tome slično evo koji su najverovatniji razlozi.  

Neispravan katalizator

Katalizator deo sistema za kontrolu emisionih gasova automobila. Kada se katalizator pokvari i nije ispravan postoji verovatnoća da ćete osetiti neprijatne sumporaste mirise koji podsećaju na pokvarena jaja. Ako je katalizator prepun ulja taj višak ga sprečava da ispravno funkcioniše što uzrokuje da se ulje preliva i neprijatni mirisi izlaze kroz izduvnu cev. Prelivanje ulja takođe može izazvati pregrejavanje katalizatora koje će uzrokovati neprijatne mirise.

Potrošen filter goriva

Isti problemi sa mirisima nastaje ako je filter goriva istrošen jer uzrokuje nakupljanje naslaga sumpora koje sagorevaju u katalizatoru.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila – zakažite pregled ili servis Vašeg automobila na stranici kontakt

Staro ulje u menjaču

U slučaju da vozite automobil sa manuelnim menjačem i ne menjate redovno ulje na svakih 50000 kilometara, ulje bi moglo da curi u druge delove automobila što može stvoriti neprijatan miris. 

Kako se rešiti mirisa pokvarenih jaja iz automobila?

Svakako je potrebno utvrditi šta je uzrok mirisa pa nakon toga zameniti pokvareni deo na automobilu. Posebno je problematično ako se oseti miris dima ili paljevine što može ukazivati na pregrevanje motora, curenje tečnosti ili istrošene kočione pločice.

Naša preporuka je da ako osetite bilo koji sumnjiv miris, odmah odvezete svoj automobil na pregled kod automehaničara kako bi se stručno utvrdio uzrok i sanirao kvar.