Šoferska je tuga pregolema…


… pukla guma a rezervne nema. Opšti je trend da nova vozila fabrički stižu bez rezervnog točka. Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai jedan je od oniih koji prednjači u ovom trendu, a njihova tvrdnja je da nije reč o štednji novca nego na smanjenju mase vozila. Postoje vozači koji se iznenade kada otkriju da nemaju rezervni točak, čak ni popularni ćopavac.

Osnovni razlozi zbog kojih proizvođači ne stavljaju rezervni točak su:

  • Automobil ima “run-flat“ pneumatike
  • Proizvođač želi da uštedi novac
  • Automobil je lakši bez rezervnog točka
  • Proizvođač može da objavi nižu nominalnu potrošnju goriva
  • Poseban dizajn vozila
  • Marketinški razlozi (manja emisija štetnih gasova, ekologija)

Kao posledica smanjenja mase vozila manja je potrošnja goriva i može biti do 1%. I nije neka ušteda, ali ako se pogleda ukupna prodaja vozila, milioni primeraka, smanjenje je značajno. Uštedeti samo na jednoj stavci 1% je odličan rezultat. Što veći broj stavki koje potencijalno utiču na smanjenje potrošnje goriva dovodi zbirno do većih procenata uštede.

Ekonomska i ekološka računica su jasne, ali to ne menja činjenicu da će guma kad tad pući, a zamene nema.

Rešenje je u “run-flat“ pneumaticima, koje karakteriše veoma čvrst bočni zid odnosno unutrašnje ojačanje. “Run-flat“ gume su dizajnirane na način da se nakon bušenja mogu voziti još 80 kilometara, uz uslov da brzina vozila ne prelazi 80 km/h. Cilj je da vozač dođe do prve bezbedne lokacije i zameni gumu.

Postoje vozači koji se iznenade kada otkriju da nemaju rezervni točak, čak ni popularni ćopavac. Duboko su bili ubeđeni da je sve vreme točak bio skriven tu negde. Savetujemo Vam da se dobro raspitate prilikom kupovine vozila koja je tačno oprema u pitanju kako posle ne bi ste dospeli u neugodnu situaciju pa čak i optužili prodavca za krađu točka.

Zato je podjednako važno imati i dobrog vulkanizera kao i dobrog mehaničara. Zakažite pregled Vašeg japanca ili južnokorejanca u nekom od naših servisa na Senjaku ili Novom Beogradu.