Skidanje katalizatora – dobra ideja ili ipak ne?


Skidanje katalizatora u cilju izbegavanja održavanja ili preprodaje postalo je u proteklim godinama redovna praksa a na tehničkom pregledu svakako ovaj deo nije bio obavezan. S obzirom da stiže primena novog Zakona, vozila bez katalizatora imaće problem prilikom tehničkog pregleda. Proverite stanje katalizatora na Vašem japanskom ili južnokorejskom vozilu u našim servisima na Senjaku i Novom Beogradu.

Katalizator prečišćava izduvne gasove i imaju ga benzinci i dizelaši. Dizelaši posebno noviji modeli, imaju i DPF filter koji je glavnom smešten u isto kućište kao i katalizator. 

Katalizator kod benzinca i dizelaša nije isti, ima drugačiju funkciju i radi u drugačijim uslovima. Kada postoji problem sa katalizatorom može doći do gubitka snage i nepravilnog rada motora, povećane potrošnje goriva kao i zveckanja prilikom vožnje. Vremenom se katalizator postepeno zapušava, a da vlasnici vozila nisu ni svesni da imaju problema, jer su simptomi minimalni i nisu lako uočljivi.

Mnogi pribegavaju samostalnom čišćenje katalizatora priručnim sredstvima kao što su tretman kiselinom, izduvavanje “puškom” sa vodom pod visokim pritiskom i slično. Nestručnim rukovanjem u kućnoj radinosti u cilju uštede velika je šansa da ga oštetite ili potpuno uništite, a samim tim napravite finansijsku, ekološku ili zdravstvenu štetu (prskanje kiseline u oko i slične nepredviđene stvari).

Životni vek katalizatora može biti i do 200000 pređenih kilometara. Da li ga pre tog roka čistiti i kada ga tačno menjati? Najbolje je utvrditi u servisu gde će Vam profesionalci sa dugogodišnjim iskustvom brzo rešiti sve dileme.

Pozovite nas telefonom ili zakažite pregled i servis vozila ovde.

auto-centar-forma-beograd-japansko-korejska-vozila-katalizator-dpf-filter-1 (2)