Na kojim putevima u Evropi se najviše gine?


Najnovije istraživanje koje prenosi Euronews kaže da se na drumovima najviše strada u Jugoistočnoj Evropi. Posebno su istaknuti Hrvatska, Bugarska i Rumunija gde u saobraćaju pogine 96 osoba na milion stanovnika.

Istraživanje se odnosi na Evropsku uniju gde je prosek poginulih 52 na milion stanovnika. Najbezbednija po tom pitanju je Irska sa 29 poginulih na milion stanovnika, a slede Danska i Švedska.

Zašto nas to ne čudi? Što više idete ka jugu kontinenta, situacija je dramatičnija. Vozači u zemljama južne Evrope imaju manje saobraćajne kulture u odnosu na vozače u severnim delovima kontinenta. Najgori po pitanju rečnika tokom vožnje su Grci i Francuzi, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Ipsos u EU.

Grci i Francuzi vole da opsuju vozača. Grci osim psovki najčešće koriste sirenu, a potom Španci i Italijani koji su zajedno sa Poljacima u stanju da izađu iz vozila da bi “porazgovarali” s drugim vozačima.

Prava je šteta što nema detaljnog istaživanje za Srbiju. Verujemo da uz arsenal psovki, sirenu i raspravu sa drugim vozačima postoji i neki isključivo srpski patent izražavanja nezadovoljstva u saobraćaju. Ili su to samo predrasude? Procenite sami!

Na Vama je da u saobraćaju učestvujete sa ispravnim vozilom, i za to nemate nikakvo opravdanje. Pregled i servis Vašeg japanskog ili južnokorejskog vozila, zakažite u nekom od naših servisa na Senjaku i Novom Beogradu.