Ko bolje vozi – žene ili muškarci?


Žena vozač, noćna mora muškaraca vozača i san osiguravajućih društava. Da li je baš tako? Iskustva naših servisa za japanska i južnokorejska vozila su drugačija. Nismo primetili da nežniji pol ne zna da utera vozilo na kanal, niti da ima problem sa manevrisanjem. O revnosti kod redovnog održavanja automobila da i ne govorimo.

Podaci Zavoda za bezbednost na putevima, nezavisne neprofitne organizacije, ukazuju da muški vozači češće prouzrokuju saobraćajne nesreće od žena. U proseku za 70% svih smrtnih slučajeva tokom sudara motornih vozila krivci su muškarci. Autori studije navode da muškarci obično voze veće udaljenosti od žena i upuštaju se u rizične poduhvate, kao što su prebrza vožnja ili konzumiranje alkohola pre vožnje.

Prema brojnim medicinskim istraživanjima, muškarci se bolje snalaze u prostoru, mogu preciznije odmeriti distancu između dva predmeta i na osnovu toga prilagoditi svoje kretanje na putu. U praksi, to im daje veće samopouzdanje, kao i mogućnost da pravovremeno reaguju. Žene sa druge strane dokazano imaju bolji periferni vid, pa tokom vožnje mogu bolje da obrate pažnju na stvari koje se dešavaju oko njih, što je jedan od preduslova za dobru vožnju.

Mogli bi da zaključimo sledeće: ni muškarci ni žene nisu izričito bolji u vožnji. I muškarci i žene mogu biti dobri vozači, a da li će to i postati zavisi isključivo od njih samih. Muškarci se previše opuste u vožnji i postaju agresivni te krše saobraćajne propise, dok su žene možda i previše obazrive, čak i nesigurne, što nije čudno ako Vam stalno nabijaju na nos stereotip da loše vozite.

Nama je svejedno ko je za volanom, važno je da posle našeg servisa vozilo bude tehnički ispravno i spremno za vožnju. Zakažite pregled Vašeg vozila ovde.