Koliko često treba menjati kočionu tečnost u kočnicama?


auto-centar-forma-beograd-japanska-juznokorejska-vozila-tecnost-za-kocnice-zamena

Kočioni sistem je bitna komponenta automobila, a njegovo održavanje od velike je važnosti za bezbednost na putu.

Da bi kočioni sistem ispravno radio kočiona tečnost u njemu mora biti čista i bez primesa, a nivo tečnosti se mora redovno proveravati.

Koliko često treba da menjate kočionu tečnost u automobilu? Većina proizvođača automobila preporučuje promenu tečnosti za kočnice na svake dve godine ili na 45 do 50 hiljada kilometara. Ipak, sve zavisi od marke i modela vozila, kao i od vozačkih navika i uslova u kojima vozite. 

Vremenom kočiona tečnost postaje kontaminirana vodom, prljavštinom i drugim ostacima koji mogu uzrokovati kvar celog kočionog sistema. Ovo može dovesti do smanjenih performansi kočenja, dužeg zaustavnog puta pa čak i do kvara kočnice što može biti opasno i potencijalno smrtonosno.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Novom Beogradu i Senjaku. Zakažite pregled ili servis vozila ovde.

Pored redovne promene kočione tečnosti takođe je važno da vaš kočioni sistem redovno pregleda proveren mehaničar. Na taj način se može identifikovati potencijalni problem pre nego što stvari postanu ozbiljne i dođe do kvara.

Ulje u motoru mnogi ne menjanju kada je to potrebno, po sistemu “može još da se vozi“, iako kočiona tečnost utiče direktno na rad kočnica koje su osnova bezbedne vožnje. Mala je cena zamene kada je glava u pitanju! 

Toplije vreme na proleće je pravo vreme da proverite u kakvom stanju su kočnice na automobilu, ne samo kočiona tečnost – nego i ceo sistem. Samo održavanjem kočionog sistema u vrhunskom stanju, možete obezbedite sigurnost svih putnika i ​​izbeći skupe popravke kao i potencijalne nesreće u budućnosti.