Gume za sva godišnja doba su sve popularnije!


Obavezna zamena letnjih guma zimskim, dodatni je trošak za svakog vozača uz naravno prethodnu nabavku pneumatika i skladištenje. Jedno od rešenja jesu gume za sva godišnja doba – all season gume.

Ove gume jesu rešenje ali ne i najbolje. Zašto? U zimskim uslovima ove gume se ponašaju kao prosečna zimska guma, a u letnjim uslovima kao prosečna letnja guma. Kompromis prilikom proizvodnje ovakvog pneumatika dovodi do toga da one nemaju najbolje karakteristike ali su upotrebljive i što je našim vozačima veoma bitno – jeftinije rešenje.

Savet vozačima sa gumama za sva godišnja doba je da voze sporije i opreznije, posebno u zimskim uslovima kada su na kolovozu sneg, led i poledica. Takođe tokom leta je potrebno smanjiti brzinu jer su performanse automobila drugačije.

Servisi za japanska i južnokorejska vozila na Senjaku i Novom Beogradu. Zakažite pregled vozila ovde.

Ono što pogoduje izboru ovakvih guma jesu blaže zime koje se osete čak i na severu Evropu ali i u državama gde je sneg pre nekoliko decenija padao skoro 6 meseci.

Evropsko udruženje proizvođača guma (ETRMA) donosi podatak da je prodaja guma za sve sezone porasla 35% u odnosu na 2021. godinu. Uzrok ovom trendu jeste i pandemija korona virusa koja je prouzrokovala ekonomsku krizu.

15% Nemačkih vozača su 2014. godine imali all season gume, a već 2020. godine 25% njih koristi ove pneumatike. Kriza nije zaobišla ni najjaču ekonomiju u Evropi jer uprkos svemu, najbolje i najsigurnije rešenje jesu gume koje se koriste za određena godišnja doba – letnje gume na proleće i leto, a zimske gume na jesen i zimu.

Na Vama je da odlučite, vozite pažljivo i problema neće biti. Tehnički ispravan automobil, bez obzira na gume, prvi je preduslov bezbednosti i sigurne vožnje. 

auto-centar-forma-beograd-all-season-tire-gume