Da li se isplati ugradnja plina u vozilo?


Večito pitanje domaćih vozača, da li ugraditi aparat sa plinom u vozilo, i koliko se zaista isplati? Poznato je da japanska vozila imaju malu potrošnju, pa gde još ugrađivati i plin? Ako Vam je potreban savet u vezi sa prednostima i manama vozila koja koriste TNG kao pogonsko gorivo, kontaktirajte nas, rado ćemo Vam pomoći i dati odgovore na sva pitanja.

Cena TNG-a je znatno niža od cene benzina i dizel goriva, ali je potrošnja veća za 8-15%. Koliko će motor zaista trošiti zavisi od vrste i kvaliteta plinskog uređaja, stručnosti pri ugradnji uređaja, starosti vozila, zapremine motora, vremenskih uslova vožnje i načina vožnje. 

Cena TNG-a je znatno niža i može iznositi do 50% cene benzina i dizel goriva. Ako je potrošnja u proseku 10% veća, eto ogromne uštede. Međutim, postoje troškovi na koje je potrebno obratiti pažnju:

  • cena aparata za plin
  • cena ugradnje aparata za plin
  • cena atesta aparata za plin

Kompletna cena ugradnja aparata za plin sa atestom varira i zavisi od vrste vozila, a obično je to iznos od 300 do 600 evra. Pre nego što zaista započne ušteda u vožnji automobila na TNG, potrebno je kroz razliku u ceni podmiriti inicijalne troškove. U zavisnosti od pređene kilometraže, zavisiće i momenat u kome će vožnja automobila sa TNG-om biti isplativa.

Zaključak je da što više kilometara prelazite, vožnja na TNG je isplativija. Ako godišnje prelazite 10000 km, sumnjamo da se sve ovo isplati. Takođe, zapremina gepeka je smanjena, cene goriva se menjaju, a mogući su i dodatni kvarovi tokom vremena koji podižu ukupan trošak.

Naš savet je da sve stavite na papir i pronađete računicu. Pročitajte članak sa portala Polovni automobili koji se bavi kalkulacijama i može Vam biti od velike koristi.